Хаос с бюлетините и бинго с номерата на партиите и преференциите. Това очаква избирателите на 25 октомври, когато с местните избори ще се проведе и националният референдум за електронното гласуване.

Експертите и партийните централи са притеснени, че ще има рекорден брой недействителни бюлетини заради сложността на изборите. Масово объркване се очаква заради различните номера на партиите във всяко населено място и многото бюлетини - в София, Пловдив и Варна ще се гласува с по 4, а в селата, които са част от тях, с по 5. За първи път на местни избори общинските съветници могат да се избират с преференции, а опитът от парламентарния вот през 2014 г. показва, че масово партийният вот се разменя с преференциалия.

ЦИК опита да улесни избирателите и партиите, като взе решение за централизиран жребий за номерата в бюлетините.Решението обаче беше отменено от ВАС, тъй като в Изборния кодекс изрично се посочва, че номерата се теглят от ОИК.

ЦИК отхвърли както предложението на СДС номерата на партиите в бюлетината да започват от 100, за да се различават от преференциите, така и идеята за 3-цифрен и 2-цифрен код. Последното беше предложено от говорителя и член на ЦИК Цветозар Томов. Номерацията щеше да се запази и да започва от 1, но с кодове - съответно 001 и 01. “ЦИК прецени, че предложението на СДС не съответства на практиката и на текста в закона, който указва поредността на номерата в бюлетините”, обясни другият говорител Александър Андреев.

Така в бюлетината за съветници

номерата ще се
различават само
по квадратчета
и кръгчета,


а над последните, където са преференциите, ще има надпис, че там се отбелязва предпочитание за определен кандидат.

От ЦИК пък ще разчитат само на клипове и брошури, които да разяснят на избирателите как да гласуват.

“Има допълнителни мерки, които могат да се вземат. Въпросът не опира само до номерата в бюлетината. ЦИК гледа с нужната сериозност. Това е въпрос и на разяснителна кампания, и на свикване на избирателите с начина на гласуване. Надяваме се да се справим по-добре и да има по-малко технически грешки при гласуването”, обясни Томов.

Че местните избори ще са сложни и тежки, смята и проф. Михаил Константинов. Той все пак се надява да няма хаос.

“За първи път ще има
преференции за
общинските
съветници
по една
изключително
глупава формула


В малките общини, например община Антон, може да се окаже, че са достатъчни 2-3 гласа, за да има действаща преференция. Повтарям - 2-3 гласа! Да не говорим за абсурда в едно населено място един човек да има право на глас. И да трябва да гласува сам за себе си, а ако откаже - да правим избори до дупка”, заяви проф. Константинов.

Според него друг фактор, който може да внесе объркване, е правилото партиите да участват с различни номера във всяко населено място.

“Това означава, че
партийните
централи трябва
да проведат
солидна
разяснителна
кампания


сред избирателите, за да не гласуват по неволя за друг кандидат или партия, вместо за тази, на която симпатизират. Затова във всяка община те трябва да обяснят на симпатизантите си под кой номер ще участва в изборите тяхната партия. Отделно трябва да съобщят за кандидатите си техният с кой номер е, за да се задейства преференциалният механизъм, добави проф. Константинов.

Отмяната на решението на ЦИК, с което се предвиждаше партиите да имат национален номер на бюлетините за местния вот, създава хаос в кампанията, призна и зам.-шефът на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Искахме да улесним кампанията и отпечатването на рекламните материали, но за съжаление, от БСП и Реформаторския блок обориха решението в съда с надеждата това да им донесе дивидент, допълни той.

Заради хаоса с различните номера във всяка община

ГЕРБ ще вложи
допълнително
усилия да обясни
на хората


не само основните послания от програмата си, но и да акцентира на номера на бюлетините по места. (Още за кампанията на ГЕРБ - на 6-а стр.)

Демокрацията съдържа и своите рискове, но нямаме притеснения относно ориентирането в номерацията, обясни говорителят на БСП Атанас Мерджанов. Той призна, че кампанията е нетипична заради многобройните кандидати. БСП ще обучава специално хората си в СИК да следят за стриктното спазване на закона и евентуални манипулации.

В кампанията си пък АБВ ще разчита на агитация, която да достигне до повече хора. (24часа)

ЦИК отказа изследване кои
са грешките на избирателите


Централната избирателна комисия е отхвърлила предложение на Обществения съвет към нея за провеждане на изследване, което да установи коя е най-честата грешка на избирателите, научи “24 часа”.

Идеята на Обществения съвет към ЦИК била да се направи специализирано изследване на извадка от недействителните бюлетини от последните парламентарни избори през 2014 г. Тогава бяха пуснати рекорден брой невалидни гласове - над 218 000, или около 10% от вота.

В протоколите на секционните комисии обаче не се отразява причината, поради която дадена бюлетина се смята за недействителна, а само общ брой.

Така не е ясно колко от невалидните над 218 000 гласа са бюлетини, в които, вместо да гласуват за партия, избирателите са отбелязали преференция.

Ясно е само, че при около 60 000 от недействителните бюлетини е имало вот за партия, но не и каква е причината да бъдат обявени за невалидни.

“Мнозинството в ЦИК прецени, че местните избори са твърде близо, за да се прави такъв експеримент, тъй като това означава да се отворят помещенията, в които се съхраняват изборните книжа. Възможно е комисията да се върне към предложението на Обществения съвет, след като минат изборите”, обясни член на ЦИК.