Смята се, че жената на търговеца от Флоренция Франческо дел Джокондо Лиза Герардини е позирала за шедьовъра на Леонардо да Винчи. Точно да се определи принадлежността на намерените останки все още не е възможно.Италиански изследователи заявиха, че те, вероятно, са успели да открият останките на жената, която е изобразена на известната картина на Леонардо да Винчи „Мона Лиза”, съобщава агенция Ройтерс. Съвременните технологии все още не позволяват с точност да се определи, действително ли са намерени останките на Лиза Герардини, жената на търговеца от Флоренция Франческо дел Джокондо, която, както се смята, е позирала за да Винчи. 

Въпреки факта, че самоличността на жената не е на 100% известна, мнозина историци са убедени, че това е била именно Герардини. Мнозина археолози са търсили останките й в манастира, в който тя е прекарала последните дни от живота си. 

В процеса на работата по издирването на останките археолозите са отворили семейната гробница на семейство Джокондо, за да направят ДНК анализ. В хода на разкопките са намерени останки на много хора, но анализът е показал, че останките само в един гроб може да се отнасят към периода, през който е живяла Лиза Герардини.

По думите на Силвано Винчети, ръководещ държавния комитет на Италия за развитие на историческото и културно наследство, документация за мястото на погребването и резултатите от научните изследвания са го убедили в това, че намерените останки принадлежат на Герардини. „Ако питате лично мен, аз мисля, че мога да кажа с увереност, че ние сме я намерили”, заяви Винчети пред журналистите. 

Агенцията отбелязва, че въпреки позитивния тон, резултатите от находката са не толкова впечатляващи, отколкото смятат учените. Преди две години Винчети заяви пред журналисти, че той се надява да намери черепа на Герардини и да възстанови лицето й, за да го сравни с изображението от картината на Леонардо да Винчи. Черепът обаче така и не се намери. 

Други експерти бяха по-предпазливи в своите оценки. Те твърдят, че, отчитайки състоянието на намерените фрагменти от тяло, е невъзможно да се твърди на кого са те със 100-процентова сигурност.