Френски учени твърдят, че са разрешили загадката за образуването на Земята преди 4,5 млрд. години от скални обекти като астероиди и метеорити, съобщи АФП.

Те са убедени, че са разбрали защо химическият състав на планетата ни е различен от този на участвалите в образуването ѝ метеорити.

Земята съдържа по-малко силиций и повече магнезий.

Заради множеството удари от метеорити в ранните ѝ години, Земята е загубила маса и е променила химическия си състав, твърдят учените от френския Национален център за научни изследвания и университета "Блез Паскал".

"Предлагаме пълен сценарий за образуването на Земята на базата на мостри от енстатитови хондрити, което досега не е правено", казва ръководителят на екипа Дени Анро.

Учените са правили експерименти под много високо налягане и високи температури, за да възпроизведат в лабораторни условия процеса на образуване на Земята и да определят състава на първичната кора. След това са изготвили модел на еволюцията на химическия състав на планетата ни след ерозията на тази първична кора от множеството метеоритни удари.

Енстатитовите хондрити са сравнително често срещани метеорити. Те съдържат доста енстатит и желязо, за да образуват земното ядро и мантия. Затова са подходящи кандидати за участници в образуването на Земята. В тях обаче има сравнително много силиций и летливи елементи като натрий и калий в сравнение с планетата ни.

Според френските учени през първите 100 млн. години от съществуването на Земята в нея са се удряли много метеорити. Така тя е загубила около 15% от масата си. Ако бъдат съчетани процесите на ерозия на земната кора и рекондензирането на повърхността на други елементи като алуминий и калций, може да бъде намерено съответствие между химическия състав на енстатитовите хондрити и този на Земята.  

А как ще изглежда Земята, ако ледовете се разтопят: