Окупиралата обширни територии в Ирак и Сирия терористична организация „Ислямска държава“ вербува не само бойци, но и квалифицирани специалисти в различни отрасли, най-вече в икономическия сектор,предаде Интерфакс.
„Ислямска държава“ строят икономическа система, която не е характерна за другите терористични организации, а по близка до такава на държава“, смята генерал-полковник Андрей Новиков от руските антитерористични структури. Той обясни, че „Ислямска държава“ се издържат с експлоатация на превзетите от тях нефтени кладенци, откраднатите от тях банкови златни резерви (като тези от банката в Мосул), с налагане на данъци в окупираните области и с търговия с културни ценности и наркотици. Новиков отбеляза че терористите активно търсят квалифицирани специалисти като медици, преводачи, програмисти, инженери, химици и агрономи. В рисковата група за вербуване попадат най-вече студенти и току що завършили университета, но безработни младежи.
Целта на Ислямска държава е да създаде държава на територията на Ирак, Сирия, Израел, Палестина, Йордания, Турция, Египет и Ливан.