Нищо официално не сме разбрали. За пореден път ставаме свидетели как горещите, важните новини за България, ги научаваме от Брюксел, без това да е споделена позиция на българското правителство. Това коментира пред журналисти в парламента заместник-председателят на ПГ на БСП Атанас Мерджанов, предаде репортер на Агенция „Фокус”
Той припомни, че от началото на годината настояват за единна позиция по бежанския въпрос, както и за свикване на КСНС при президента. „Вместо това ставаме свидетели на изненадващи инициативи от страна на Меркел, които били подкрепени и поискани от нашите представители. „Горещата точка” може да е нещо уместно, удачно за България, но за това трябваше да бъде проведена достатъчно сериозна дискусия с експертите и всички политически сили”, коментира Мерджанов и подчерта, че и президентът, и българските власти отказват свикване на КСНС. 
Мерджанов уточни, че вчера министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на председателския съвет, е коментирал промените в Конституцията, а по думите му по най-важният въпрос за Европа и България в частност, почти не беше спомената и дума. „Това за сетен път доказва колко несериозно българското правителство се отнася по този изключително важен проблем, за който предупреждаваме от поне 7 – 8 месеца насам”, посочи Атанас Мерджанов.
На въпрос дали България успява да се справи, народният представител обясни, че страната ни трябва да се справи, но за това е трябвало да бъдат полагани последователни усилия, да бъде отчетен опитът, натрупан за предходните 2 години в овладяването на бежанската вълна, да се търси солидарността и допълнително уплътняване на капацитета на българските власти с финансови ресурси и средства. „Сега разбираме, че от МФ не осигуряват необходимата финансова помощ за охраната на границата”, поясни Мерджанов като уточни, че има предвид поемането на всички разходи, които „Гранична полиция” и евентуално българската армия ще положат като усилия и средства.
При какви обстоятелства „горещите точки” може да са полезни за страната, Мерджанов заяви, че преди да се заговори за тях, е необходима достатъчно надеждна и обективна информация от службите за сигурност. „Тази информация е специфична, тя трябва да се дискутира и да се споделя в строго специализиран кръг, какъвто беше КСНС. Това беше пропуснат шанс. Във всички случаи българските власти пропуснаха възможността да подготвят обществеността. Второ, да започнат политическите сили за рисковете, които България би поела рискове”, каза още Атанас Мерджанов.