Оперативна програма “Транспорт” в окончателната си фаза е една от най-добре изпълнените програми и има максимално много усвоени средства. Това заяви по време на форум, посветен на приключването на програмата министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде репортер на БГНЕС.

Към момента са реализирани 1,575 млрд. евро, което е 80% от средствата по програмата. Министърът на транспорта заяви още, че стартът на програмата е бил много труден, защото е нямало предварително добра подготовка. Въпреки смяната на правителствата, според Московски, екипите, които са работили по програмата, са били запазени и това е една от причините за добрата усвояемост.

През следващите месеци до края на годината ще се работи за по-бързото усвояване на останалите средства от програмата, посочи още той, и допълни, че въпреки това ще останат и проекти за довършване през 2016 г.

Московски заяви, че по програмата се реализират 22 инвестиционни проекта, а 10 са напълно завършени.

В отчета по изпълнението на програмата транспортният министър заяви, че са били реализирани проекти освен в пътната инфраструктура и софийското метро, но и важните корабни центрове за наблюдение във Варна и Бургас, които разполагат с най-добрата техника за това.

Пусната е и системата за наблюдение на целия корабен трафик по река Дунав - Булрис, която е единствената подобна система на реката.

“Новата оперативна програма не дава толкова средства за изграждането на инфраструктура”, това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

По думите й средствата ще бъдат наполовина на сегашните суми, т.е. около 1 млрд. лв. По новите средства ще бъде довършена единствено АМ “Струма”, като ще се акцентира и на пътищата в Северна България и по специално АМ “Хемус” и тунелът под Шипка.

Необходимите инвестиции за довършването на тези проекти ще бъдат в размер на поне 5 млрд. лв. В приоритетните проекти за изпълнение влизат също и пътят Велико Търново - Русе, София - Видин и София - Калотина. Допълнителното финансиране, което се търси е за пътищата в Северна България.

Основните проекти за строителство на магистралите припомни и министър Павлова. Сред тях са АМ “Струма”, “Марица” и “Тракия”, както и изграждането на обходите в Габрово, Враца и др.

Заместник-Ръководител на Управляващия орган на ОП "Транспорт". инж. Галина Василева посочи конкретните суми, които са усвоени по програмата. Тя посочи, че размерът на предоставената безвъзвратна финансова помощ е в размер на 2,39 млрд. евро, което е 101.80% от общата сума.

Сключени са договори за 1,96 млрд. евро, а са изплатени 1.575 млрд. евро, което е 78.62%.