Акушерката Емилия има камък в жлъчката, а диагнозата може да се лекува в условията на следствения арест. Ковачева е в депресия и за лечението й е предписан "Лексотан", но тя е в добро психично здраве. Това са заключенията на експертите в МВР болница, които трябваше за седмица да установят дали здравословното състояние на акушерката Емилия Ковачева, не налага настаняването й в болнично заведение или извън ареста, у дома, съобщава Нова телевизия.

От заключенията им става ясно, че акушерката е свалила 20 килограма, откакто е арестувана и това е вследствие на преживения стрес. Експертите обаче са категорични - здравословното й състояние не налага извеждане от следствения арест.

На днешното заседание адвокатът на Ковачева Владислав Янев отново поиска отвод на съдебния състав, тъй като двама от тримата членове са гледали предходна мярка за неотклонение на Ковачева и не са я освободили. Така по думите на Янев, те били вече предубедени и нямало да са безпрострастни. Апелативните магистрати обаче отказаха да си направят отвод, защото са спазили принципа на законност и избора на съдебен състав и просто са се паднали дежурни на датата, на която вече е била определена дата от състав на Софийския градски съд.

Акушерката Емилия е в следствения арест от края на април, когато бе задържана, след като след нейна смяна в "Софиямед", петдневно бебе беше транспортирано в "Токуда" с опасност за живота. Видеозаписите от камерите в отделението по-късно показаха, че освен новородената Никол, Ковачева е посягала и на други деца. Тези материали ще бъдат отделени в друго дело, по което разследващите вече работят. Възможно е да се стигне и до нови обвинения.