Срещите с кметовете са много важни както за мен, така и за формиране на приоритетните дейности на правителството в регионите.

Това е видно от отношението на правителството към местните власти, за което свидетелства възстановеният диалог с Националното сдружение на общините в България и в Съвета по децентрализация. Това се казва в писмо на финансовия министър Петър Чобанов до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на неговото писмо от вчера, съобщиха от МФ.

Фактите са достатъчно красноречиви, пише Чобанов. Общините за първи път получават такъв тип национално финансиране, като одобряването на проектите не зависи от политическата принадлежност на кметовете. Регионалното развитие е един от основните приоритети на правителството и целта на Публичната инвестиционна програма е да започне своевременно разрешаването на проблеми, трупани с години. Това ще се отрази на живота на хората в цялата страна и ще се намалят регионалните различия, заявява Чобанов. Той подчертава, че големият интерес и проектна готовност на общините за кандидатстване за ресурс от Публичната инвестиционна програма е положителен сигнал за правилния подход на правителството за разпределяне на публичния ресурс. Въвеждането на този механизъм стимулира активността на министерствата и местните власти и допринесе за повишаване качеството на бюджетните им предложения. Оставам отворен за диалог с представители на всички общини във формата на Съвета по децентрализация и НСОРБ, завършва писмото си Чобанов.

Вчера председателят на ГЕРБ Бойко Борисов изпрати писмо до финансовия министър Петър Чобанов, с което го покани на днешната среща на кметовете на 90 общини в Казанлък.

Във връзка с разпределението на 500 млн. лв. на общините в България по програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" изразяваме силното си безпокойство по отношение на липса на ясни критерии и аргументи. Това заяви Борисов в писмото си.

"Пренебрегването на определени общини с кметове на ГЕРБ или подкрепени от партията ясно показва отношението на правителството към развитието на тези региони и игнориране на интересите на над 60% на българските граждани, които живеят и работят там", се казваше в писмото. Борисов посочи, че подобно е отношението към жителите на с. Бисер, за които сегашното правителство не било отделило никакви средства.