"Над 10 милиона емигранти се очаква да влязат в България". Toва заяви премиерът Бойко Борисов, който пристигна за участие в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

Той се позова на писмо, което е получил от турския си колега Ахмед Давутоглу, според който се очаква още 7 млн. души да напуснат Сирия. Освен това на турска територия вече има 2 млн. души.

Борисов заяви още, че България подкрепя идеята в Сирия да бъде създадена зона за сигурност и ще предложи преговори във формат ЕС-САЩ-Русия, за да се решат източниците на напрежението.

Според него зоната за сигурност в Сирия трябва да бъде изградена без отлагане, за да може хората, останали без подслон в Европа, да имат лагери и човешки условия с финансите, които ЕС харчи и в момента, за да имат временни условия за живот, а след това да се върнат у дома си.

"Без да се спре източникът на мигрантските вълни, следват вълна след вълна. Това са много милиони мигранти. Колкото по-здраво затваряме границите, толкова натискът върху тях се увеличава", каза Борисов.

По думите му "без Америка и Русия да се разберат за Сирия и проблема там, няма да се реши нищо".

Той посочи, че днешната среща на държавните лидери на Европейския съюз няма да доведе до решение на мигрантската криза.

"Вътрешните министри не се разбраха, ще се похарчат отново много пари за този извънреден съвет, върви се по повърхността, търсят се такива решения, които в никакъв случай не решават проблема", коментира Борисов.

Той съобщи, че в сряда е получил писмо от своя турски колега.

"Времето се разваля, тези хора няма къде да се върнат обратно в Сирия и в другите държави, откъдето са тръгнали. Натискът върху границите ще стане огромен. С турския премиер разсъждаваме върху варианта в Сирия да бъде създадена зона за сигурност, където хората да бъдат близо до родните си места, да им се помага там, а и конфликтът да се прекрати час по-скоро". посочи Борисов.

Премиерът определи отношението на турската страна към мигрантите като изключително хуманно и европейско и отбеляза, че Анкара досега е отделила за тази цел милиарди долари.

По неговите думи за турската страна е все по-трудно да удържа мигрантите, които няма къде да се върнат и трябва да влязат в България, за да отидат някъде.

Борисов заяви в отговор на въпрос, свързан с възможността за военна намеса в Сирия, че не е съгласен, че е задължително решаването на проблемите с военна операция.

"Военна операция ще има срещу тези, които не разбират от добро", поясни той.

Виждате, арабският свят не приема мюсюлмани, а ни дава пари да правим джамии в Европа - струва ми се малко подигравателно, коментира Борисов.

По повод трите наказателни процедури, заведени от Европейската комисия срещу нашата страна по въпроси, свързани с миграционното законодателство, той изрази очакването да не се стига до налагането на глоби.

Условията за прием на бежанци у нас по неговите думи не са такива, каквито бихме искали, но същевременно има хиляди българи, които живеят в не по-добри условия. Имаме стотици хиляди роми, за които полагаме огромни грижи, милиарди от социалните фондове отиват всяка година, за да ги задържаме на територията на България, добави министър-председателят.