Широко разпространената употреба на компютри и технологии в класната стая не подобрява резултатите и работата на учениците, се казва в ново проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според организацията честото използване на компютрите в училищата е по-вероятно да бъде свързано с по-ниски резултати, предаде Би Би Си.

Директорът на отделан "Образование и умения" в ОИСР Андреас Шлайхер казва, че въвеждането на технологиите в училищата е създало "твърде много фалшиви надежди".

Докладът на ОИСР разглежда влиянието на технологиите върху резултатите от международни тестове, като тестовете "Пиза", които се провеждат в повече от 70 страни.

В заключенията се посочва, че образователните системи, които са инвестирали значителни средства в информационните и комуникационни технологии не са видели "забележимо подобрение" в резултатите от тестовете по четене, математика или наука.

"Ако се вгледате в най-добре представящите се образователни системи, като например тези в Източна Азия, те са много предпазливи спрямо използването на технологии в класните стаи", казва Шлайхер.

"Тези студенти, които използват таблети и компютри много често са склонни да се справят по-зле от тези, които ги използват умерено."

Годишно глобалните разходи за образователни технологии в училищата са оценени на над 27 млрд. долара, смятат технологичните анализатори от Gartner.

Според Шлайхер "въздействието върху постиженията на учениците е смесено, в най-добрия случай".

В доклада се казва, че учениците, които използват компютри много често в училище, обикновено влошават резултатите си, докато тези, които използват компютри умерено, като например веднъж или два пъти седмично, имат "малко по-добри резултати" в сравнение с ученици, които използват компютри рядко.

Не се наблюдават "никакви значителни подобрения" в уменията по четене, математиката или наука в страните, които са направили големи инвестиции в информационните технологии. Училищни системи с високи постижения като Южна Корея и Шанхай в Китай имат по-ниски нива на използване на компютри в училище, а Сингапур, където има умерено използване на технологиите в училище, е на първо място по дигитални умения сред учениците.

"Един от най-разочароващите констатации на доклада е, че социално-икономическото разделение между ученицитене се намалява от технологиите, а може би дори се засилва", казва Шлайхер. Според него усилията повече деца да имат добри умения в четенето и математиката е по-ефективен начин да се преодолее това разделения, отколкото "достъп до високотехнологични устройства".

Той предупреждава, че въвеждането на технологии в класната стая може да отвлича вниманието на учениците и да доведе до по-широката употреба на "полуготови" отговори от интернет.

Проучването показва, че "няма нито една държава с широко разпространена употреба на интернет в класните стаи, където да се наблюдава подобрение на резултатите на учениците".

Сред седемте страни с най-високо ниво на използване на интернет в училище, три са отчели "значителен спад" в уменията по четене - Австралия, Нова Зеландия и Швеция - а други три не са отчели никаква промяна - Испания, Норвегия и Дания.

Учениците в страни и градове с най-ниско ниво на използване на интернет - Южна Корея, Шанхай, Хонг Конг и Япония - обикновено се представят най-добре на международните тестове, сочи докладът.

България не е участвала в проучването.

Шлайхер казва, че констатациите на доклада не трябва да се използват като "извинение" да не се въвеждат информационните технологии, а трябва да са стимул за намиране на по-ефективен подход.

Той даде за пример с дигитални учебници, които могат да се актуализират, за това как онлайн технологиите е по-добра от традиционните методи.

Марк Чеймбърс, главен изпълнителен директор на Naace, организация, която подкрепя използването на компютри в училищата, заяви, че е нереалистично да се мисли, че училищата трябва да намалят използването на нови технологии.

"Няма как да изкараме технологиите от училищата. Напротив, училищата трябва да посочват пътя, а не да следват тенденциите", смята той.

"Изводът е, че училищата и образователните системи като цяло не са готови да се възползват от потенциала на компютърните технологии. Технологиите често повишават ефективността на вече ефективни процеси, но може да направят неефективните процеси още по-неефективни", се казва в заключенията на доклада.