Британският премиер Дейвид Камрън призова Европа „да направи повече за връщането на мигрантите“ по техните домове.

Това каза той по време на срещата си с френския президент Франсоа Оланд в Чекърс, Великобритания, пише британският в. „Индипендънт“. На нея двамата лидери са се съгласили, че „страните от ЕС трябва да направят повече за връщането на мигрантите, които нямат реална молба за убежище, в техните родни страни“.

Според говорител на британският премиер двамата мъже „са дискутирали това колко голяма част от справянето с бежанската криза трябва да е решението на ситуацията в Сирия и са се съгласили, че има нужда да се даде импулс на политическия процес там“.

„Те изразиха своите споделени притеснения за заплахата, която („Ислямска държава“) представлява за тяхната национална сигурност и се съгласиха, че страните трябва да работят заедно като част от коалицията (срещу групировката) и за справянето с тази терористична заплаха“, каза още говорителят на британския премиер.

До сега Великобритания е предоставила 1 млрд. пауна – повече от всяка друга страна от ЕС, в помощ за съседните на Сирия държави. Страната също така се съгласи да настани доброволно 20 000 бежанци в рамките на следващите пет години, като първите мигранти пристигнаха тази седмица. Всички 20 000 души ще пристигнат на Острова от бежански лагери в близост до самата Сирия, за да не се насърчават хора да предприемат опасното пътуване през Европа сами.