Мъж, чиито два крака са парализирани от кръста надолу, отново може да се движи с помощта на устройство, имплантирано в скалпа му, което акумулира електрическата активност от мозъка му и изпраща сигналите към неговите колене.

Учените са убедени, че за първи път някой, получил параплегия (загуба на функцията на мускулите на краката или на ръцете) поради нараняване на гръбначния мозък е успял да направи няколко крачки поради контрола, който неговият собствен мозък оказва на задвижването на мускулите на краката.

26-годишният мъж никога не е очаквал, че ще може отново да ходи, след като преди пет години преживял инцидент, при който бил увреден гръбначният му мозък, в резултат на което били блокирани нервните импулси между мозъка и краката му, която връзка е необходима за движение. Учени казват, че приложеното в неговия случай откритие е важен пробил за лечение на парализа, макар че пациентът успял да извърви едва 3,66 м., въпреки че голяма част от теглото на тялото му била поета от товароподемна примка. „Доказахме, че човек с параплегия или неспособност за ходене в резултат на нараняване на гръбначния мозък е способен да се движи с технология, която прескача нараняването на гръбначния мозък“, казва старшият учен на проекта Зоран Ненадич от калифорнийски университет. Освен това било важно, че сигналите за ходене са налице в мозъка на човек години след нараняването, което го обездвижва.

Пациентът носи специална шапка, която наблюдава електрическите сигнали около неговия мозък и ги събира, което се контролира от компютърна електроенцефалограма. Компютърът незабавно изпраща сигнали до електродите, разположени около коленете му за стимулиране на движението на мускулите. В първата част на експеримента човекът бил обучаван чрез система във виртуалната реалност, в която на компютърен екран се изобразява човек, чиято ходене може да се контролира само с мисъл. След като пациентът натрупва опит в това виртуално ходене, следващият етап е той да бъде трениран да използва собствените си мускули за симулиране на ходене, докато чрез е поддържан на пет сантиметра над повърхността за ходене, пише в. „Индипендънт“.