Сезонът на повишена циркулация на грипните вируси е от 1 октомври до 30 март и вече е уместно да започне ваксинация. Това съобщи шефът на дирекция "Надзор на заразните болести" в пловдивската регионална здравна инспекция д-р Моника Троянчева, цитирана от „24 часа”.Според нея добре е имунизацията да се направи до края на следващия месец, тъй като в рамките на половин година организмът изгражда защитата срещу вирусите.

Ваксините са препоръчителни за деца, за хора над 60 г., хронично болни и страдащи от сърце. Пушачите също трябва да вземат превантивни мерки, тъй като са податливи на белодробни инфекции.

Алергичните към кокоши яйца, съединения на живака и гентамицин не бива да се имунизират, тъй като във ваксините има такива съставки.

В имунизационния кабинет на РЗИ поставянето на ваксината е безплатно. Пловдивчани могат да си я донесат или пък на място да си закупят. Цените са като в аптеките.

"Складовете вече са заредени с универсална холандска ваксина. Струва 10, 44 лв., колкото бе и м.г. Има доставка и на френска за възрастни, която се продава за 12 лв. Препаратът за деца на същия производител е с 1, 56 лева по-евтин, но в момента липсва ", коментира зам.-шефът на Българския фармацевтичен съюз Димитрия Стайкова. По думите й заради топлото време все още няма търсене на противогрипни ваксини.