Русия изстреля в сряда вечерта три военни сателита с ракета-носител от среден клас „Рокот“ от космодрума „Плесецк“ в северната Архангелска област, предаде ТАСС.

Трите космически апарата получиха имена от серията „Космос“ с поредни номера 2507, 2508 и 2509.

След извеждането им на предвидените ниски орбити над Земята, руските Военно-космически сили са установили и поддържат с тях стабилна телеметрична връзка, а бордовите им системи функционират нормално.

Предишен старт на същата ракета привлече вниманието на световните медии миналата година заради появили се твърдения, че освен спътниците „Родник“, намиращи се на нея, тя е извела в орбита и маневриращ космически апарат.

В края на годината тогавашният директор на „Роскосмос“ Олег Остапенко каза, че двата маневриращи апарата „Космос – 2499“ и „Космос – 2491“ не са „спътници убийци“. „Това е наша инициативна разработка съвместно с Руската академия на науките. Те (двата спътника) изпълниха мисията, заради която бяха изстреляни. Мисля, че в дадената ситуация е неуместно те да бъдат разглеждани като нещо свръхестествено“, подчерта Остапенко.