Кадрите, на които се вижда как сириецът Осама Абдул Мохсен бива спънат от оператор на унгарска телевизия, докато се опитва да избяга от сборния пункт за бежанци в граничния унгарски град Рьоске, обиколиха света. Оказа се, че Мохсен е бил част от свързаната с „Ал Кайда“ терористична организация „Джебхат ан Нусра“ преди да избяга от Сирия, пише International Business Times, цитиран от Фокус.

Международната общност бе възмутена от кадрите и подкрепи Мохсен. Операторът бе уволнен, а Мохсен бе поканен да живее в Испания, където му бе предложена работа като футболен треньор.

Дори и световно-известният футболист Кристияно Роналдо от „Реал Мадрид“ се срещна с него. Оказва се обаче, че Мохсен е бил ислямист от „Джебхат ан Нусра“ и също така се е бил срещу кюрдските милиции в Северна Сирия. Според кюрдската партия „Демократично обединение“ Мохсен е участвал и в насилственото потушаване ва въстание в град Камишло през 2004 г, когато над 50 кюрди биват избити.

Снимки, публикувани на страницата в социалната мрежа фейсбук на Мохсен са доказателство, че той не само е бил член на „Джабхат ан Нусра“, но е и избивал кюрди в Северна Сирия.