„Споделям с вас един по-личен клип, тъй като смятам, че трябва да се говори за това, трябва да има повече гласност, за да се приемат по-лесно различните, а именно хората със синдром на Даун“, пише Красимир Ламбов в профила си в сайта за видеосподеляне Vbox7.com.

Синдромът на Даун е най-честото хромозомно заболяване. Статистически данни и анализи определят честотата му на 1 на всеки 800 раждания. Синдромът носи името на британския лекар Джон Даун, който го описва през 1866 г.

През 1959 г. френският генетик Жером Лежен установява, че засегнатите деца имат характерни промени в броя на хромозомите. По-нататъшни изследвания водят до по-пълно изясняване на произхода на заболяването. Днес е известно, че около 97% от случаите се дължат на тризомия 21 – вместо по две, телесните клетки имат по три копия от хромозома 21, които са напълно обособени от всички останали хромозоми.

Всяко дете със синдром на Даун е различно от останалите, но някои черти са до голяма степен общи. Физическите белези са плоско лице, характерен вид и разположение на очите, малки уши, подаване на езика от устата и понижен мускулен тонус. В момента на раждане децата имат нормален ръст и тегло, които обаче постепенно изостават от средните за възрастта. Много характерно е и умственото изоставане, което обикновено е леко до умерено.

Децата със синдром на Даун изискват специални грижи и внимание. Те могат да постигнат способностите на всяко друго дете, това просто става по-бавно. Ако се полагат грижи и има правилен подход, децата учат и развиват творческото у себе си, като не малко хора със синдрома днес са актьори, скулптори, художници и т.н.

В края на август на входа на Морската градина във Варна беше открита авторска изложба под мотото "Синдромът на любовта – едно послание за добрина". Проявата се организира от Сдружението на родители на деца със Синдром на Даун, с подкрепата на Община Варна.

Изложбата, която ще продължи 30 дни, представя децата със синдром на Даун, в компанията на известни личности, които подкрепят каузата. Автор на фотографиите е Александър Кацев.

Идеята е да срещнем хората лице в лице с нашите деца и да покажем, че въпреки малките различия, те също като тях са нежни, усмихнати, прекрасни и слънчеви, че имат право на шанс и на бъдеще, каквото всички заслужават, заявяват организаторите.

Ето какво споделя един баща на дете със синдром на Даун:

„Споделям с вас един по-личен клип, тъй като смятам, че трябва да се говори за това, трябва да има повече гласност, за да се приемат по-лесно различните, а именно хората със синдром на Даун“, пише Красимир Ламбов в профила си в сайта за видеосподеляне Vbox7.com.

“Какво всъщност е важно в живота? Да бъдем преди всичко хора и да знаем, че всеки има нужда от шанс и опора. Дайте го и вие на хората със синдром на Даун около вас и света ще се превърне в по-смислен и по-прекрасен за вас“, съветва Ламбов.

„Когато си силен, упорит, последователен, имаш воля и вярваш в мечтите, те започват да се сбъдват“, категоричен е той.

Вижте повече във видеото: