Изпълнителният директор на "Фолксваген" Мартин Винтеркорн подаде оставка, като пое отговорността за скандала в САЩ с манипулираните данни за вредните емисии от автомобили на компанията.

"Фолксваген" има нужда от свежо начало - също и по отношение на личния състав. Аз разчиствам пътя за това ново начало с моята оставка", написа Винтеркорн.

По-рано днес президиумът на борда на компанията се събра, за да обсъди ситуацията около разрастващия се скандал, който рискува да разруши имиджа на "Фолксваген" и да нанесе огромни финансови щети.

На заседанието в централата във Волфсбург са присъствали петима членове, които е трябвало да изготвят препоръки за срещата на целия борд на директорите в петък.

Предварителните данни сочеха за силен натиск към Винтеркорн да подаде оставка, докато източниците в германските медии подсказваха, че той не е склонен да го направи. Все пак 68-годишният изпълнителен директор пое отговорността за скандала. 

Сложността на ситуацията се подсилваше от факта, че под ръководството на Винтеркорн "Фолксваген" ипревари "Тойота" като най-големия производител на автомобили в света. Компанията удвои продажбите си и утрои печалбите си за последните осем години. 

Според една история в "Тагесшпигел", отречена от "Фолксваген" новият изпълнителен директор ще бъде Матиас Мюлер, който ръководи "Порше".

Германската прокуратура обяви днес, че започва предварително разследване за манипулация на резултатите от тестовете за вредни емисии. Френският енергиен министър Сеголен Роял обяви, че страната й ще бъде много строга при разследването и при откриване на нередности.

Властите в САЩ планират криминално разследване, след като отриха, че "Фолксваген" е програмирал компютрите в колите да отчитат като минават на тестова и да дават в този период занижени данни за отделяните вредни емисии.