Жалба на Пламен Дишков срещу двама служители от Института по психология  на МВР стигна до Бургаския окръжен съд.

Това стана след като районните магистрати отказаха да образуват съдебно дело поради изтекъл абсолютен давностен срок за наказателно преследване.

Тъжбата на Дишков, който е обвиняем за убийството на Димитър Стаматов - Мастара /на 21 ноември 2002 г./, е за обида и клевета, които според него са му нанесли Росен Йорданов и Ралица Георгиева, слижители на института.

През 2003 г. двамата са провели изследване на полиграф, т.нар. детектор на лъжата като техен обект е бил Бойко Стоянов, по това време обвинен за директен извършител на убийството на бизнесмена Стаматов.

В постановлението за извършване на полиграфското изследване, издадено от следователя по делото Ангел Георгиев /сега прокурор/, има фиксирани две задачи - да се провери дали Бойко Стоянов е съпричастен към престъплението и дали той е способен да извърши убийство.

Докато Стоянов е бил на детектора обаче психолозите са му задавали и други въпроси, включително и свързани с Дишков. Накрая са излезли със заключение, че Стоянов е извършител на убийството като действал по поръчка и с помощта на Кела.

Именно заради този извод Дишков смята, че психолозите са го наклеветили. Нито една от съдебните инстинции не приобщава заключението на тази експертиза към доказателствата по делото, аргументира се адвокат Валентин Калчев, който представляваше днес в съда Пламен Дишков.

Председателят на Районен съд - Бургас Яна Колева първоначално е образувала дело за клевета, след това обаче съдията, на който то е разпределено го е прекратил поради изтичане на абсолютния давностен срок.

Полиграфът на Бойко е извършен през 2003 г., а жалбата на Дишков повече от 10 години след това.
След прекратяване на делото районните магистрати са преценини, че Дишков трябва да плати и направените разходи в размер на 5 хил. лв. Адвокат Калчев оспори днес и сумата като подчерта, че е завишена в пъти.

Съставът на Бургаския окръжен съд, председателстван от Денчо Стоянов, ще се произнесе до месец.