Унгарският премиер Виктор Орбан отхвърли това, което той нарича "морален империализъм" на германския канцлер Ангела Меркел относно мигрантската криза, съобщава БГНЕС.

Орбан обвини Меркел, че се опитва да наложи своето виждане върху останалата част от блока.

"Най-важното нещо е, че не трябва да има морален империализъм", каза той по време на посещение в южната германска провинция Бавария.

Говорейки непосредствено преди днешната извънредна евросреща на върха, Виктор Орбан заяви, че страната му има "демократичното право" на различен подход.

"Аз не подлагам на съмнение правото на Германия да налага морални задължения на самата себе си. Те могат да се решат дали да приемат всеки бежанец или не ... (но) това трябва да бъде задължително само за тях", поясни унгарският премиер.

"Ние обаче сме унгарци, не можем да мислим с немския ум. Унгария трябва да има правото на контрол върху въздействието на масова миграция. Унгарците не искат това (миграцията), моля да се зачита волята на унгарците", настоя дясноцентристкият премиер.

Орбан предложи свой план от 6 точки за разрешаване на кризата.

Той включва да се убеди Гърция, която е на челната линия на мигрантския поток, да предаде контрола по границите си на страните от ЕС, а също да се разделят търсещите убежище лица от икономическите имигранти. Това трябва да стане, преди те да влязат в Шенгенската зона. Обран настоява също страните от ЕС да се споразумеят за общ списък на сигурни страни по произход, в които могат да бъдат върнати на имигрантите, както и да се създаден спешен фонд. Унгарският премиер призовава също своите партньори от ЕС да работят близо със страните извън ЕС, които играят ключова роля в кризата като Русия и Турция, а също да бъде създадена глобална система от мигрантски контингенти за страните, които са готови да ги приемат.