Да следвате съветите на лекаря си, е от съществено значение за контрола над високото кръвно.
Освен лекарствата обаче, има и други начини да се справите с хипертонията, вижте някои от тях.

1. Ежедневните разходки помагат на сърцето да работи по-ефективно и спомагат за намаляване на високото кръвно.

2. Не забравяйте да правите бавни и дълбоки вдишвания. Те водят до релаксация на тялото и ума. Вдишвайте през носа и издишайте през устата. Правете това продължение на 5 минути сутрин и вечер.

3. Яжте повече богати на калий храни, тъй като той е необходим за свиването на сърдечните мускули. Някои добри източници са банани, портокали, пъпеши, стафиди, сладки картофи, боб и домати.

4. Включете соя и млечни продукти в диетата си. Всички те са отличен източник на пълноценни протеини, а те са от полза за хората с високо кръвно налягане.

5. Намалете приема на натрий и солени храни. Не е достатъчно да следите за приема на сол - обработените и бързите храни често съдържат огромни дози сол.

6. Яжте по малко черен шоколад вместо вафли, пасти и бонбони. Някои съединения в тъмен шоколад помощ правят стените на кръвоносните съдове по-еластични. Това дава възможност за по-ефективна циркулация и понижава кръвното.

7. Минете на безкофеиново кафе. Не е тайна, че твърде многото кофеин може да всее хаос в кръвоносната система. Ако все пак не можете да се откажете от кофеина, ограничете приема му.

8. Пийте всеки ден зелен чай. Антиоксидантите в тази напитка помагат за нормализиране на нивата на лошия холестерол.

9. Консумирайте алкохол в умерени количества. Много проучвания показват, че приемът на алкохол в умерени количества (най-вече вино) може да помогне за предотвратяване на високо кръвно налягане и сърдечни заболявания. За жените дозата е една чаша, а за мъжет - две.

10. Слушайте класическа музика, за да се отпуснете съзнанието си. В днешния забързан свят борбата срещу стреса е от първостепенно значение. Чудесен начин да поддържате ума и тялото далеч от работа, финансови и семейни въпроси, е слушането на класическа музика.

11. Приемайте ежедневно добавки с коензим Q10 (CoQ10). Този антиоксидант помага в разширяването на кръвоносните съдове.

12. Ако хъркате, обърнете се към лекар. Това може да е обструктивна сънна апнея (OSA), а тя опасно повишава кръвното налягане.