Седмица след началото на новата учебна година КАТ започна нова превантивна кампания „Шофирай отговорно и толерантно".На булевард „Европа” в София се проведе специализираната полицейска операция във връзка с кампанията, която стартира днес. Тя е за толерантно шофиране. Спират се различни автомобили, съобщи bTV.

„От началото на операцията сме констатирали 5 нарушения, 3 от тях са неизползване на светлините и две за без колани, като един от водачите беше и технически неизправен. Шофьорите са мирни, но по принцип някои от тях искат да избегнат своята отговорност, но ние работим доста сериозно в тази насока. Работим в условията на видеозаснемане и в момента, така че усилията, които полага министерството в тази насока за изчистване на този тип неприятни явления по отношение на контакта на нарушителите с пътните полицаи, надявам се да е избегнат”, обобщиха от "Пътна полиция".

Най-честите причини за катастрофите са несъобразена с пътните условия скорост, превишаването й в определени рамки и неспазването на предимство, най-често на пешеходните пътеки и на кръстовищата, заявиха от полицията. Не малка част сред причините са употребата на алкохол и управлението от неправоспособни водачи.

Над 440 души са загинали в резултат на войната по пътищата от началото на годината у нас. 132-ма от тях са пътници.

Кампанията ще продължи и в следващите дни в няколко областни дирекции на МВР, във Враца, Монтана и Видин.