Правителството одобри проекта на Рамково споразумение между България и Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и проект на Потвърждение за безвъзмездна помощ по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“, предаде БГНЕС.

Съгласно постигнатите договорености, за изпълнение на програмата в периода от 1 октомври 2015 г. до 30 септември 2018 г. страната ни ще получи от Глобалния фонд 5 822 822 евро. България ще получи нова безвъзмездна помощ от фонда.

Основната цел на Програмата е да се осигури ранна диагностика на случаите с резистентна туберкулоза и ранно стартиране на лечението, особено сред пациентите от най-уязвимите групи със специфичен фокус сред ромската общност.

Чрез безвъзмездната помощ за следващите три години дейностите ще се фокусират върху подобряване на контрола на туберкулозата в България, прилагане на подходи, ориентирани към пациента по отношение на лечението, грижите и превенцията; осигуряване на активно откриване на случаите с туберкулоза с подкрепата на екипи от сътрудници на терен към неправителствени организации; подобряване на придържането към терапията на болните от туберкулоза. Ще се осигури и съфинансиране на предстоящата Национална програма по превенция и контрол на туберкулозата 2016-2020 г.

Министерството на здравеопазването провежда единна и последователна политика за превенцията и контрола на туберкулозата. Чрез изпълнението на дейностите, подкрепени от Глобалния фонд, се наблюдава тенденция за намаляване на заболеваемостта и ограничаване на разпространението на туберкулозата в страната – от 38 на 100 000 през 2008 г. до 23,8 на 100 000 население през 2013 г.

С друго решение кабинетът предлага на Народното събрание да ратифицира изменения в сега действащото Споразумение за предоставяне на безвъзмездна помощ по Програма „Укрепване на националната програма по туберкулоза в България“. С тях срокът на споразумението се удължава със седем месеца, считано от март 2015 г., без да се изисква допълнително финансиране. Целта е в рамките на спестени средства да се удължи изпълнението на Програмата за постигане на устойчивост на резултатите на национално ниво. С удължаването на срока също така ще бъдат обхванати със скрининг за риска от туберкулоза 5940 лица, лишени от свобода, 3000 лица от узвими групи (бежанци и търсещи закрила), мигранти, млади хора в риск, както и 7000 лица от ромската общност.