Румъния може да се справи с броя бежанци, които Европейския съюз планира да изпрати към нея, но изрази съжаление, че задължителни квоти бяха приети с мнозинството от гласовете, а не чрез преговори, заяви в сряда румънският президент Клаус Йоханис, цитиран от Reuters.
Чехия, Унгария, Румъния и Словакия гласуваха против разпределението на мигрантите сред страните членки на ЕС по време на среща на министрите на вътрешните работи във вторник. Според изказване на Йоханис, задължителните квоти не са решение на мигрантски криза в Европа.
Румъния заяви, че може да вземе най-много 1785 бежанци доброволно, за да спомогне за облекчаване на натиска. В допълнение, по схемата за преместване, още 2400 души.
„Решението е взето. Разбирам, че други страни планират да го оспорят и ние ще чакаме да видим резултата“, заяви пред репортери Йоханис преди срещата в Брюксел по-късно днес.
„В действителност, броят на бежанците, които Румъния трябва да приеме за период от 1-2 години... не е голям. Той е по силите ни и мисля, че Румъния трябва да покаже солидарност“, заключи президентът.
Според официалните данни на Европейската комисия от вчерашното гласуване Румъния трябва да приеме 2475 души.