Неправителствени организации в румънския град Крайова са събрали над 13 000 подписа срещу намерението на България да изгражда нов реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй".Плановете на българските власти предвиждат изграждането на нов реактор на 3,7 км от границата с Румъния, а жителите на румънската област Олтения са против проекта, съобщава БГНЕС, позовавайки се на вестник „Адеврул". Най-вероятно на 15 ноември ще бъде организиран референдум по въпроса. Румънците трябва да отговорят с „да" или „не" на питането: „Дали са съгласни с осъществяването на проект за нови мощности в Козлодуй, България".

Идеята за нов блок на площадката на атомната ни централа възникна още по време на предходния кабинет на ГЕРБ и Бойко Борисов. Тогава в България беше проведен референдум, а след решение на Народното събрание бе спрян проектът на нова атомна централа в Белене. В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев от кабинета „Орешарски" в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на американския гигант „Уестингхаус" на площадката в Козлодуй. 

През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. Бе подписано и предварително споразумение с американската компания. "Уестингхаус" трябва да предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него. 

Решението за окончателно споразумението със Уестингхаус трябваше да вземе кабинетът Борисов 2 през пролетта. Мнението на правителството е, че този проект не може да бъде препотвърден по така предложената схема и подписани споразумения от предишното или по-предишното правителство. Не можем да поемем този ангажимент, каза тогава Борисов. Той обаче отбеляза, че компанията е добре дошла като инвеститор. От Уестингхаус съобщиха, че проектната цена на 7-ми блок в АЕЦ Козлодуй е около 5.3 млрд. долара, а цената на тока от новата мощност би била 75 долара на мегаватчас.