Съд в Лос Анджелис постанови, че авторските права на песента Happy Birthday to You не принадлежат на компанията Warner / Chappell Music, съобщава в. Los Angeles Times.

Според изданието, компанията е претендирала за авторството, след като платила 15 милиона долара за закупуване на Birch Tree Group, наследник на Clayton F. Summy Co., на която принадлежат правата върху песента.

Съдия Джордж Кинг постанови, че авторското право се отнася само до определени музикални аранжименти, а не върху самата песен, тъй като Summy Co. никога не е притежавала правата върху текста на песента Happy Birthday.

Преди това беше съобщено, че продуцентите на документалния филм за песента Happy Birthday - Company Good Morning To You Productions Corp., са решили да се обърнат към съда, след като, застрашени от големи глоби, били принудени да платят 1500 долара за използването на песента.

В исковата молба се твърди, че Happy Birthday to You е написана през 1893 г. и авторските права върху нея би трябвало отдавна да се изтекли. Според ищците, в действителност, Warner / Chappell имат правата само върху аранжимента на създадената през 1935 г. песен за клавесин и нямат право да вземат хонорари за използването на текста или мелодията.