Неправителствените организации в румънския град Крайова са събрали над 13 000 подписа срещу намерението на България да изгражда нов реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Плановете на българските власти предвиждат изграждането на нов реактор на 3,7 км от границата с Румъния, а жителите на румънската област Олтения са против проекта, пише вестник „Адеврул“.

Най-вероятно на 15 ноември ще бъде организиран референдум по въпроса. Румънците трябва да отговорят с „да“ или „не“ на питането: „Дали са съгласни с осъществяването на проект за нови мощности в Козлодуй, България, тъй като община Крайова влиза в рисковата зона от ядрен инцидент“.

Идеята за 7 блок

В края на 2013 г. след посещението на тогавашния министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев в САЩ беше взето решение България да построи един реактор по технологията АР-1000 на американския гигант „Уестингхаус“ на площадката в Козлодуй. Неговото изграждане ще ни позволи и занапред да останем в клуба на държавите развиващи ядрената енергетика за мирни цели. Предлаганият проект е не само един от най-модерните, но също така ще създаде хиляди нови работни места в България и ще произвежда екологично чист ток за десетилетия напред на сравнително ниска цена.

През декември 2013 г. страните влязоха в ексклузивни преговори, последвали предпроектно проучване за изграждане на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", проведено след търг. "Уестингхаус" трябва да предостави цялото оборудване за реактора, проектирането, инженеринга и горивото за него.

Планира се реакторът АР-1000 да влезе в експлоатация до 2023 г. Като базова мощност с нулеви въглеродни емисии, блокът ще отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство за конкурентоспособна и нисковъглеродна енергия за следващите 60 години.

Кои са "Уестингхаус"

"Уестингхаус Електрик Къмпани", компания от групата "Тошиба Корпорейшън", е пионер и световен лидер в ядрената енергетика и водещ доставчик на продукти за атомни електроцентрали и технологии за енергийни компании по целия свят. През 1957 г. в Шипингпорт, Пенсилвания, САЩ, "Уестингхаус" доставя първия в света ядрен реактор с технология вода под налягане. Днес технологии на "Уестингхаус" са основа за приблизително половината от действащите атомни електроцентрали в света, включително над 50% от тези в Европа.

"Министерството на енергетиката на САЩ ни казва къде може и къде - не да има реактор, изграден по тази технология. Собствеността е 87% на японски акционери, но от 60 г. Вашингтон решава къде може и къде – не, да строим тези реактори. Над половината реактори в света са построени по технологията на Уестингхаус. Ние сме частна компания, опитваме се да стоим настрана от политиката", заяви изпълнителният директор на компанията Дани Родерик при едно от посещенията си в страната ни.

"Уестингхаус" в България

Американската компания е на българския пазар отдавна. Между 2001 и 2007 г., "Уестингхаус" успешно са модернизирали всички несвързани с безопасността системи за управление на пети и шести блок в АЕЦ "Козлодуй". От 2009 г. насам инженерният офис на "Уестингхаус" в София успешно е завършил или в момента изпълнява множество големи проекти за модернизация на системи за контрол и управление за клиенти от регион Европа, Близкия изток и Африка. През ноември 2013 г. компанията подписа договор с АЕЦ "Козлодуй" за модернизация на системите за управление на спецкорпус 3 (СК-3) в централата.