Много от препоръките на Европейската комисия и Венецианската комисия подчертават нуждата от много сериозна независимост в съдебната система на България, заяви посланикът на Великобритания Н. Пр. Ема Хопкинс в интервю за БНТ.

"Трябва да има равенство пред закона, а бизнесът настоява за прозрачност и предвидимост в сделките, и че договорите ще бъдат изпълнени ... Трябва да има сериозна съдебна система, която не е зависима от организираната престъпност. Волята на българския народ е това, което е необходимо за реформата - тези промени не са нужни на външните ви партньори, това е нещо, което България трябва да направи сама и да отрази волята на народа", добави Хопкинс.

Според нея организираната престъпност в страната дава отражение и във Великобритания като трафик на хора и наркотици. Посланикът допълни, че двете страни са близки в рамките на Европейския съюз и НАТО и имат добро сътрудничество по въпросите за националната сигурност и борбата с трансграничната престъпност.

В коментар за отхвърления в началото на месеца антикорупционен закон, Хопкинс заяви, че се създава впечатление за непоследователност в действията на някои политически партии. "Не коментираме конкретни законопроекти, но се опитваме да даваме практични съвети, базирани на нашия опит", каза тя.

Законопроектът, разработен под егидата на вицепремиера и представител на Реформаторския блок Мeглена Кунева, беше отхвърлен като "за" гласуваха депутатите от ГЕРБ и Реформаторския блок, депутатите от БСП бяха против, а ДПС, АБВ, Патриотичният фронт и "Атака" се въздържаха. Същото направиха и представителите на БДЦ, а други двама гласуваха против.

Седмица по-късно посланиците на 14 държави от Европейския съюз, подкрепени от колегите си от Норвегия и Швейцария, в съвместно изявление определиха отхвърлянето на правителствения законопроект срещу корупцията по високите етажи на властта още на първо четене за лош сигнал в борбата срещу това явление и призоваха народните представители от всички групи да покажат, че не омаловажават проблема.

В коментар за бежанската криза в Европа, Близкия изток и Африка, Хопкинс каза, че има нужда от "много строги процеси на проверки на бежанците" и добави, че макар да има риск от влизането на ислямисти на територията на ЕС, притокът на бежанци няма да се отрази на нивото на престъпност в границите на съюза.

"Отговорът на ЕС трябва да е насочен и към проблемите на Сирия и Либия, а не само да приемаме бежанци", добави тя.

Според Хопкинс трябва да се прави разлика между бежанци, икономически имигранти и граждани на ЕС. "Ние имаме задължение да подкрепяме свободното движение в ЕС, а и да оказваме помощ на бежанците." Като добра практика тя посочи идеята да се приемат бежанци директно от зоните на конфликти, а не от европейски държави, като така ще се наруши бизнес моделът на трафикантите на хора.

"ЕС и Великобритания трябва много сериозно да се замислят как да се променят стратегиите за приобщаване на пристигащите, за да може те да се интегрират успешно в приемните общества", допълни британския посланик.

Ема Хопкинс бе назначена за посланик на Великобритания в България по-рано тази година, след като предшественикът ѝ Джонатан Алън напусна страната през януари 2015 г.