Граничари помагат на трафикантите на бежанци срещу солидни суми, разказа запознат със схемата пред скрита камера на Нова телевизия.
От границата ни с Турция започва пътят на този бизнес за милиони. Мигрантите идват от Сирия, Ирак и Афганистан, но преминават през страната ни на път за Германия или в Швеция. 

Журналистическото разследване показва как подставено лице от кюрдски произход се свърза по телефона с каналджия, който му каза, че превозването му от Истанбул до Германия ще струва повече от 9000 евро.

Кюрдът разказва, че бегълците минават границата само при уговорка със служители на „Гранична полиция”. Те дори помагали за превоза на чужденци от границата до бусовете на трафикантите. 

Услугите на униформените стрували 250-300 евро на човек. 

„На късмет никой не минава. Те ти дават един час – например от 7 до 8 ч., иначе няма как да минеш”, казва още мъжът.

Пътят на хилядите, които бягат от ужаса на войната, започва от квартал "Аксарай” в Истанбул.  Схемата е проста – оставяш парите в чейнджбюро, което служи за параван на същинския бизнес, и получаваш код. Когато стигнеш до София, се обаждаш, казваш си кода и част от парите отиват за трафикантите. 

Ако се опиташ да хитруваш, следва наказание.

„Може да те утрепят от бой. Ако не вземат парите, ще те убият”, добавя подставеното лице. 

И ако всичко започва с организатор от Турция, в пограничните райони у нас десетки се изхранват като професионални помагачи на каналждии. Трафикът на хора в момента е по-доходоносен бизнес дори и от продажбата на наркотици. 

Най-често преминаването през неохраняваната територия се случва вечер. Каналджиите знаят, че трябва да прекарат хората през браздата точно през 20-те минути, в които термокамерата не гледа към тях. 

На въпрос откъде знаят за тези 20 минути, граничните власти отговорят така: 

„Не можем да навлизаме в детайли по охраната на границата, както и управлението на камерите, които биват мобилни и стационарни… Всеки сигнал, подаден в министерството, стриктно се проверява”. 

За  първите шест месеца на годината 243-ма души са задържани от полицията за каналджийство. Над половината от тях са с повдигнати обвинения. Сред арестуваните има само двама полицаи - заловени след репортаж на Би Би Си. 

Пътят на бежанците обаче не спира след преминаването на границата ни. Защото България не е крайна дестинация, а само поредното препятствие преди целта - Западна Европа. 

Веднъж пристигнали у нас, от София започва организацията на последващото им пътуване – до Сърбия. В близост до Женския пазар в столицата, където е меката на хостелите, пълни с нелегални имигранти, обикалят хора от бранша.

Трафикант казва пред скритата камера, че веднага може да уреди извеждането на група мигранти от страната ни – с нов бус, срещу 200 евро на човек. Когато стигнат до Сърбия, там бежанците ще трябва да платят на други трафиканти. 
Цената се договаря от шофьорите на улицата. 

Контактът с високите нива минава през много посредници. В Харманли за трафикант номер 1 всички посочват едно име – Басел Алгафари. Той е брат на Нидал Алгафари – популярен режисьор, бивш член на БСП и АБВ. Официално Басел е собственик на ресторант в Харманли. Той отрича да има нещо общо с трафика на хора, но признава, че това е основният поминък в неговия град.  

Според източниците обаче Басел не работел сам. Помагали му Раид и Абушехо. И двамата живеят в лагера за бежанци в Харманли. След като бегълците пристигнат в Харманли, Раид и Абушехо им помагат да прекарат една нощ нелегално в лагера. А след това организират и незабелязаното им измъкване оттам и се прилага схемата с чейнджбюрото. 

По данни на Европол около 30 000 души са замесени в бизнеса с трафик на бежанци в Европа. Бандите обикновено са сформирани от дребни престъпници от Сирия, Турция, Ирак и Гърция. Печелят милиарди и остават ненаказани.