Надявам се квалифицираното мнозинство да е убедено в необходимостта от промените в конституцията, защото те не са самоцел, а начин да имаме онова, което всички искаме - справедлива съдебна система, заяви председателят на народното събрание Цецка Цачева, докато представяше мотивите за внесените промени в основния закон. Тя припомни нововъведенията, някои от които тъй си и останаха спори дори за политическите сили от мнозинството.Бурни дебати се очакват за квотите на представителството, избирано от парламента и от Висшия съдебен съвет. Друго нововъведение е разделянето на ВСС на две колегии - съдийска и прокурорска и следователска, и разширяване на правомощията на пленарните заседания на висшия орган на съдебната власт, който вече ще се грижи и за имотите ѝ.

В промените влизат и нови разширени правомощия на Инспектората на ВСС и възможността Конституционния съд да бъден сезиран от Висшия адвокатски съвет, когато някакъв закон нарушава правата на гражданите, като форма на достъп на самите граждани до КС.

След Цачева правосъдния министър Христо Иванов също агитира депутатите в необходимостта от приемането на конституционните реформи, за да бъде изчистено името на съдебната система, както се изрази той. Той и вицепремиерката Меглена Кунева присъстват на дебатите в пленарната зала.