Министрите на вътрешните работи на страните от ЕС постигнаха споразумение за задължителни квоти за разпределяне на 120 000 мигранти. България ще трябва да приеме още 852 бежанци, съобщава БГНЕС.

Одобряването стана с "голямо мнозинство" на извънредната среща на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, като по този начин бе преодоляна съпротивата на редица източноевропейски страни на предложените от Брюксел квоти, съобщи люксембургското председателство на ЕС. Решението ще влезе в сила след публикуването му в Официалния вестник на ЕС.

Общо от Италия ще бъдат разселени 15 600 души, а от Гърция - 50 400 мигранти.

Първата фаза от споразумението включва незабавното разселване на 66 000 мигранти, пристигнали в Гърция и Италия.

България ще приеме 201 мигранти от Италия и 651 от Гърция. През юли София прие да подслони 500 мигранти от Италия и Гърция. С тях общият брой на разселените в България би следвало да достигне 1352-ма души. България ще подкрепи задължителните квоти, потвърди вътрешният министър Румяна Бъчварова още преди срещата в Брюксел.

Втората фаза предвижда 54 000 мигранти, които трябваше да бъдат разселени от Унгария, да бъдат обособени като "спешна квота". Тя се запазва като "резервна" и ще бъде използвана от държави, които в следващите две години се изправят пред извънредна ситуация с мигрантския поток. За да бъде задействана тази фаза, ще е необходимо ново предложение на Европейската комисия, което ще трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС.

Против решението гласуваха Чехия, Унгария Словакия и Румъния, а Финландия се въздържа. Словашкият премиер Роберт Фицо заяви, че докато той е начело на правителството, Братислава няма да прилага квотната система за разпределение на мигрантите. Полша е оттеглила първоначалните си възражения.

Още преди срещата на вътрешните министри Чехия предупреди, че дори да бъде приет, планът за разпределение на бежанците няма да проработи.

Европейската комисия ще налага наказания на страните, които не регистрират мигранти. Както съобщи говорителят на ЕК Наташа Берто, днес ще бъдат открити наказателни процедури срещу онези страни, които не регистрират влезлите на тяхна територия бежанци. Тя обаче не уточни за кои държави става въпрос, но посочи че всички са били предупредени.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамополус заяви, че следващите стъпки ще бъдат обсъдени от лидерите на страните членки на ЕС на днешния извънреден Европейски съвет.