Зеленото сирене на село Черни вит, Тетевенско, смилянският боб и каракачанската овца са в "Съкровищницата на вкусовете", която от близо четвърт век събира световната организация на Slow Food /бавно хранене/, коментира Десислава Димитрова, член на Международния съвет и движеща сила за Slow Food в България. По думите й само от Европа са регистрирани над 1400 географски продукта.

Бавното хранене набира популярност у нас, в света членовете му са над 100 000 от 160 държави

Българският клон на международната организация Slow Food /бавно хранене/ включва около 1000 членове и местни организации в дузина български региони, където са съхранени българските кулинарни традиции, както и традиционни занаятчийски храни на дребните земеделски производители, сподели Димитрова.

В световен мащаб членовете на Slow Food надхвърлят 100 000 души от 160 държави, уточни тя. Асоциацията Slow Food /бавно хранене/ в България е учредена преди 10 години за опазване на кулинарните традиции, свързани с даден географски район с цел запазване на биоразнообразието и популяризирането им като част от националното културно наследство; повишаване на информираността на обществото по отношение на въпроси, свързани с качеството на храните и популяризиране на ново качество на живот, коментира Димитрова.

"Съкровищницата" наподобява идеята за Ноевия ковчег - запазване на семена, рецепти, технологии и изобщо всички малки тайни, които осигуряват еднаквост на продукта, устойчивост на производството му, допълва Димитрова. Първият утвърден продукт на Slow Food в България е Зеленото сирене на село Черни вит, Тетевенско. То е единственото плесенясало сирене на Балканите и е щяло да остане напълно непознато заради преклонната възраст на единствения човек в селото, който продължава да го произвежда. Кметът се намесва и рецептата е възродена, превръщайки Зеленото сирене в първия български принос в "Съкровищницата", разказа експертът.

Каракачанската овца също е включена в "Съкровищницата". Тази порода има за цел да се запази традиционното отглеждане на каракачанските овце и рецептите на произведените с тяхното мляко продукти - кисело мляко, саламурено и т. нар. толумско сирене, което се прави само от млякото на каракачанска овца.

Смилянският боб, известен не само у нас с хранителните си качества и уникалните рецепти, е следващият български участник в "Съкровищницата на вкусовете".

Над 1400 географски продукта от Европа са регистрирани в "Съкровищницата на вкусовете". В Полша и Чехия те са съответно 37 и 36, в Гърция - над 100. Според Димитрова включването на храни от географски региони в този своеобразен кулинарен каталог биха могли да подкрепят много селски общности у нас и да допринесат за значително повишаване на социалния и икономическия капитал за дребните земеделски стопани и производители.

Откъде тръгва движението Slow Food по света?

Идеята за бавното хранене Slow Food идва като контрапункт на бързото хранене Fast Food и е на италианеца Карло Петрини, който основава през 1986 г. това движение в новооткрит ресторант в Рим. Днес движението наброява над 100 000 души, обединени в местни структури в над 160 държави, включително и България. Целта на движението Slow Food е да се запазят местните производства на уникални продукти, рецепти и хранителни суровини.

Технологиите на приготовление са традиционни, изключващи всякаква допълнителна преработка с високи технологии, необходими за масовото производство. Идеята е да се избегне всевъзможната преработка с консерванти и оцветители, за да се гарантира чистотата и хранителната ценност на продуктите - така както те са произвеждани преди десетки, стотици години. Бавното хранене внушава да се наслаждаваме на храната, от вкусовите й качества, учи ни да се храним в спокойна обстановка, бавно, за да усещаме вкуса на храната, която се превръща в удоволствие за сетивата и душата, а не само задоволяване на физиологични нужди. Бавното хранене връща усещането, че ядеш нещо неповторимо и истинско,необработвано и натурално, както са го приготвяли предците ти.

Затова има и заведения за хранене със символа на движението - охлюв, в които се предлагат точно такива ястия и продукти. На друго ниво Slow Food е концепция за начин на живот, противоположен на онзи, заради който стигнахме до бързото хранене и веригите от ресторанти, предлагащи бърза, но не винаги здравословна храна. Да живеем на по-бавни обороти, да си оставаме време да се оглеждаме и да се наслаждаваме на живота - това е философията на Slow Food.

Кой е последният хит в здравословното хранене?

Теф, житно растение, което е дошло от Етиопия, бързо набира популярност сред привържениците на здравословното хранене, пише в. "Дейли мейл". Сред почитателите на новия продукт са актрисата Гуинет Полтроу и футболистът Дейвид Бекъм. В този вид хранителен продукт, познат от хилядолетия насам, се съдържат големи количества протеин, калций, желязо, силициев диоксид, които са полезни за костите, кожата и съединителната тъкан. Забележително е, че до неотдавна на теф, който прилича на просото, се гледаше предимно като на храна за добитъка.

Теф рядко предизвиква алергии и лесно се преработва от организма, което го прави много полезна храна за хората със здравословни проблеми. Популярността му може отчасти да се обясни с бързо нарастващото търсене на безглутеинови продукти. Мнозина твърдят, че оризът и царевицата в близко бъдеще ще заменят пшеницата. Но хората търсят алтернатива сред зърнените култури. А теф е точно това и може да се добавя в мюсли, в брашното за хляба, бисквитите, да се съчетава с други зърнени култури.