Бившият шеф на една от израелските тайни служби Яков Кедми съобщи в интервю за израелска телевизия, че Иран се готви да въведе свои редовни войски в Сирия. „Не е важно колко ще са иранските военни- стотина, няколко хиляди или десетки хиляди, важното е, че с тях Техеран ще защитава Башар Асад”, твърди Кедми.С това Техеран застава рамо до рамо с Москва в гражданската война в страната. Това означава, че Башар Асад най-малкото ще заздрави позициите си в Дамаск, а силите на неговите противници ще бъдат намалени. Трудно е за ислямистите и за "Сирийската народна армия" да се противопоставят на редовна армия.

„Ню Йорк Таймс” публикува списък на прехвърлената вече в Сирия руска военна техника, като се позова на информация от агенция Stratfor. Според информацията, става дума за четири многоцелеви изтребители Су-30СМ, два мобилни комплекса ПВО „Панцир-С1”, два бойни хеликоптера Ми-24 и два многоцелеви Ми-17.

Миналата неделя в Сирия са пристигнали четири бомбардировача Су-24М и военно-транспортен самолет Ил-76. Военните сили на Русия в района на военната база в Латакия са батальон с две мотострелкови и една танкова рота.

Прогнозите са Москва да започне да изгражда и втора своя военна база на сирийска територия, вероятно в Тартус, разположен на 90 км от Латакия. Според руския анализатор Сергей Ищенко този военен потенциал, прехвърлен в Сирия ясно показва, че Русия няма да воюва с „Ислямска държава”.

„Изтребителите Су-30СМ са въоръжени с ракети „въздух-въздух”, комплексът за противовъздушна отбрана също е насочен срещу врагове от въздуха, а ислямистите никога не са имали бойна авиация”, казва Ищенко. Според него, няма как с две мотострелкови и една танкова рота да се воюва успешно с „Ислямска държава”, по скоро тези сили са за отбрана на военната база в Латакия.

Така че остава едно обяснение- руските военни бази в Сирия и войските там са за да противостоят на 6-ти американски флот, който оперира в Средиземно море. Така че искрата за третата световна война може да дойде от Сирия, заключава руският анализатор.