Въпреки заповедта на премиера Бойко Борисов рибарите-любители да ловят денонощно на кея във Варна от 15 август, достъпът им отново е ограничен. Пристанищните власти явно са наредили на охранители от фирма "Сириус" да заключват вратите към кея в 0 часа, а от понеделник вечер и в 22 часа. Около десетина рибари не са били пуснати да излязат около 23 часа в понеделник.

"Дойдоха двама охранители и ни казаха в десет часа да напуснем кея. Поискахме да ни покажат заповед от директора на пристанището Петър Сеферов. Те казаха, че ще дойде началникът им да я покаже. Заповед да напуснем в 22 часа обаче така и не видяхме. В 23 часа ни заключиха, с нас имаше жени и деца. След като звъннахме на тел. 112, дойде полицията и ни освободи да излезем. Лично мен са ме гонили и друг път от кея със заплахи", разказва 66-годишният Стефан Петров.

Софиянецът Милен Велинов, който дошъл във Варна да лови морски кефали на кея е възмутен от действията на охранителите. "Казаха ни да да прескачаме оградата. Това не може да го каже трезв човек. Съобщиха, че имало нареждане от директора на пристанището вратата да се заключва в 0 часа, а от понеделник и в 22 часа. Това е своеволие против интересите на народа. Според член 18, алинея 6 от Конституцията, държавните имоти се управляват в интерес на гражданите. Смешното е, че в случая охранителите не ни пускаха да излезем, а не да влезе в охраняваната от тях територия", добави Велинов.

"Действтелно е имало намеса на наши дежурни и вратата е била отключена. Явно има някакво вътрешно разпореждане, което охранителите са изпълнявали. Те са предложили на рибарите да излязат от друг, по-отдалечен вход, но те са отказали. Не е имало хулигански прояви", обясни говорителката на полицията във Варна Ивана Милева.

Потърсихме пресаташето на пристанището Александър Тодоров да питаме за заповед на директора Сеферов, но той не отговаряше на телефоните си. Както е известно, премиерът Борисов обяви пред всички медии, че рибарите-любители могат да ловят по всяко време на кея във Варна, когато няма военни кораби или пасажери.