Кметът на Талин и председател на най-голямата опозиционна партия „Център” Едгар Сависаар е арестуван за корупция.Полицията по сигурността на Естония е обвинила кмета в многократно получаване на рушвети. Според данните на органите на реда през 2014 и 2015 г. Савиаар многократно е получавал подкупи както във вид на имущество и привилегии както за себе си, така и в полза на трети лица в размер на няколко стотици хиляди евро, съобщава прокуратурата на Естония.

Във вторник са повдигнати обвинения на още няколко лица, които са заподозрени в съучастничество при получаването на подкупите, в посредничество и в даване на подкупи. Всички заподозрени са естонци. Според предварителната информация сред арестуваните е и едрият строителен предприемач Айвар Туулберг, който е съсобственик на компанията „Rand & Tuulberg”.

Полицията по сигурността извършва следствени действия на редица места и спрямо други хора. Наказателното дело се води от държавната прокуратура.

Десният крак на 64-годишният Сависаар беше ампутиран на 23 март заради стрептококова инфакция и синдрома на тропически шок. Той постъпи в болница на 18 март след като се върна от командировка в Бангкок. Тогава състоянието му беше определено като критично. През август кметът се върна на работа и се зае със служебните си задължения.