Обединявайки информацията от лекарската практика, световните светила в медицината все по-често заявяват: „Старостта се подмладява”.И макар много хора да възприемат фразата като сполучлив каламбур, значението на странната сентенция и доста печално. Статистиката сочи, че първите признаци на старостта вече се появяват на 35 години – с 15 години по-рано, отколкото в края на ХХ век, съобщава сайтът Утро.ру.

Световъртежът, бързото уморяване и разсеяността са пръвите признаци на остаряването, свързано със симптомите на кислороден глад на мозъчните клетки, твърдят лекари, цитирани от сайта Утро.ру.

Прието е да се смята, че забравянето и склонността да не забелязваш елементарни неща са присъщи на възрастните хора и довчерашните студенти само се усмихват на молбата на баба си да им намери очилата или ключа. Но остараването на кръвоносните съдове, което предизвиква подобни явления, може да започне и на 35 години, че дори и по-рано. 

Никой не иска да остарява, затова много хора пренебрегват световъртежа и черните точки пред очите и предпочитат да си записват всичко в тефтер като панация срещу забравянето. Но за съжаление този подход не възстановява снабдяването на мозъчната тъкан с кислород и хипоксията на клетките постепенно довежда до засилване на симптомите на стареенето. В следствие на стреса, алкохолното и никотиновото отравяне и хроничното недоспиване се появява главоболие, гадене в градския транспорт, а понякога и панически състояния.

Опитвайки се да се излекуват с един хап, много хора изкупуват чудодейни лекарства, които могат да ги оттърват от неприятните симптоми. И твърде малко търсят лекар, за да остановят преждевременното остаряване на кръвоносните съдове и да предотвратят такива болески като исхимична болест на мозъка, церебрална атеросклероза, Паркинсон, деменция и други неприятни последствия от нарушаването на мозъчното кръвообращение. Защото остаряването на кръвоносните съдове е напълно лечимо.

Освен лекарствената терапия трябва да се спазват и специални диети, както и различни ограничения. Отказът от пушенето и алкохола са сред първите стъпки. При жажда незабавно трябва да се пие вода, защото обезводняването често води до световъртеж, а обмяната на веществата се забавя заради липсата на течност.

Трябва да се спи винаги на тъмно, на хладно, в добре проветрено и изолирано от шумове помещение. Така организмът си почива и бързо се възстановява. В менюто трябва да се добавят храни, богати на калций, магнезий и витамин Е – зелени зеленчуци, сирена, орехи, растителни масла. 

Освен това трябва да се движите колкото се може по-често, повече и по по-разнообразни начини. Например да ходите заднешком по коридора, да подскачате на един крак, да събирате длани зад гърба си. Всяка необичайна двигателна активност подобрява кръвообръщението.

Така дори и най-малкото промяна в начина на живот и във вземането на лекарства позволява да се избегнат нарушенията в кръвоснабдяването на мозъчните клетки и дегенеративните промени.