До 16 октомври включително териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) ще продължат да издават удостоверения за профилактика и рехабилитация.

Причината е, че има останали средства, предвидени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г.

По закон институтът, чрез своите териториални поделения, осигурява профилактика и рехабилитация на две основни групи хора. Едните са лица, които са осигурени за общо заболяване, майчинство и/или за трудова злополука и професионална болест. Втората група са хората, които получават пенсия за инвалидност, но не са навършили нужната за пенсиониране възраст.

Хората от първата група имат право да получат пари, с които сами да платят за рехабилитацията. Условието е да са били напълно осигурени през последната половин година преди месеца, през който ще им бъде проведена рехабилитацията от НОИ. Това условие не важи единствено за тези, които се нуждаят от рехабилитация вследствие на трудова злополука или професионално заболяване.

Дейностите по профилактика и рехабилитация се извършват от т.нар. "изпълнители на дейността" - хотели, почивни станции и специализирани болници. Кои ще бъдат те определя Надзорен съвет към осигурителния институт. Всеки сам може да избере къде да отиде, като трябва да подаде заявление за резервация към НОИ.

Продължителността на рехабилитацията е 10 дни.

За тази година най-късната дата, на която всеки, получил удостоверение от НОИ, трябва да отиде при "изпълнител на дейността", е 19 октомври.