Сирийски бежанци купиха яхта на брега на турския курорт Мармарис и доплаваха на остров Родос, предаде репортер на БГНЕС.

Това се случва, въпреки лошите новини за десетки давещи се в морето по време на бягството си. Сирийците слезли на брега, изоставили корабчето и се настанили недалеч от плаж пред смаяните погледи на туристите. Всички 135 бежанци са били пресрещнати от местната полиция. При разпитите станало ясно, че те са събрали помежду си 180 000 турски лири, след което двама трафиканти са ги придружили до навлизането в международни води, откъдето са се върнали с лодка до Мармарис. Сириец на 34 г. без капитански лиценз е оглавил плаването на бежанците до самия плаж. Не се съобщава за последвали действия от страна островната полиция спрямо незаконните пришълци.

В турския град Текирдаг полицията спря 3 таксита, в които пътуваха 23 бежанци с намерението да стигнат до Одрин. Те казаха, че са пристигнали с автобус от Истанбул, а 4 месеца по-рано – от сирийския град Ракка в турския Мерсин. Сред тях има и бебета. Мухаммет Исмаил обясни първоначално, че тръгнали на разходка в Текирдаг, след като турските власти са им дали документи за самоличност. Преди това със семейството си е обикалял различни градове и никъде не се е сблъскал с проблеми. „Сега в Текирдаг полицията защо ни пречи, дойдохме на разходка. Децата умират от горещините, нека да ни оставят на мира, искаме да продължим до Одрин“, настоя мъжът. Трима от групата са без документи и полицията ги откара в дирекцията за преселниците, останалите 20 са принудени да потеглят обратно към временните бежански лагери в Истанбул.

Властите в Турция очакват покачване на напрежението сред бежанците заради предстоящия празник Курбан байрам, както и поради изчерпващото им се търпение в очакването на разрешение да пресекат границата с Гърция. Днес по-рано валията на Одрин Дурсун Али Шахин даде ултиматум най-късно утре районът да бъде опразнен от сирийците, но те продължават да стоят там. Медиите засега не съобщават какви мерки ще бъдат предприети в случай, че лагеруващите откажат да напуснат.