Най-късно утре Одрин трябва да бъде изпразнен от бежанците, които седмица чакат разрешение да преминат в Гърция, но стотици от Истанбул потеглиха в поход към граничния град, предаде репортер на БГНЕС. Този ултиматум постави валията на Одрин Дурсун Али Шахин по време на обедното си посещение в комплекса за пехливанските борби, който в нощта срещу събота се превърна в бежански лагер.

С намесата на полицията и жандармерията, както и на местните власти, там бяха преместени стотици сирийци със семействата им, лагерували 5 дни в нивите край магистралата за Истанбул. Друга голяма група блокира главния път и 30 часа той бе затворен за движение. Шахин припомни, че преди седмица около 3 000 сирийски и иракски мигранти пристигнаха пеша от Истанбул и други краища на Турция, струпаха се край магистралата, на автогарата и в центъра, голяма част от тях бяха върнати обратно, но напрежението остава.

В момента в Одрин има най-малко 1 500 души, техни представители се срещнаха с премиера Ахмет Давутоглу и се съгласиха да преустановят протестните си акции и опитите за поход към границата. Видеозапис от разговорите в Анкара бе излъчен после и пред хората в арената за борбите.

"Придошлите групи не се отказват от целта си да пресекат границата с Гърция и да продължат пътя си към европейската мечта. Но има международни договорености и закони, които Турция не може да погазва. Въпросът ние да изпращаме бежанци в Европа изобщо не е на дневен ред. Поради това тази вечер и най-късно утре те трябва да напуснат Одрин и да се установят не във временните лагери, а да изберат други райони за престоя си", отсече валията Шахин.

Намерението му да прочисти Одринския район от бежанците обаче е на път да се провали, след като над 100 души от установилите се на голямата автогара в Истанбул пришълци тази нощ около 2 ч. потеглиха именно към граничния град.

Походът им бе на няколко пъти блокиран от щитовете на полицейските части, последваха седящи протести със сключени зад главите ръце. Инциденти белязаха следващите опити да пробият полицейския кордон, 5-има агресивни мъже бяха арестувани и отведени с полицейски автомобили. Поради критичната ситуация силите на сигурността многократно не допускаха журналистите до мястото на сблъсъците.

Пристигна кола с озвучаваща техника, от която на арабски език бяха отправени призиви за успокояване на бежанците, част от тях се съгласиха да потеглят с автобус обратно към лагерите. От създалото се напрежение в периода на предизборната кампания се възползваха и лидери на най-голямата опозиционна Народно-републиканска партия. Очаквано, те обвиниха правителството и европейските лидери в бездействие по отношение на кризата.

Двамата зам.-председатели на НРП изслушаха вече известните искания на сирийците и потеглиха към Одрин, след тях походът продължи. По пътя се присъединяват още стотици мъже, жени и деца, съпътствани от полиция. Два часа беше почивката за сън на бежанците, разположили се в зелените площи край магистралата, след което към 9 ч. бавният им марш към Одрин продължи. Съчувствието на местните турци се прояви и днес, множество автомобили поемат предимно жени и малки деца. Яхия Албайрак, пътуващ към Одрин, отвори вратата на буса си и в него се качиха 25 души. Друга сервизна кола пое 20 души, останалите се придвижват пеша към граничния град.