Европа трябва да си подели отговорността за справянето с масовата имиграция. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел, в навечерието на насрочената среща на Върха на лидерите от Европейския съюз за обсъждане на ситуацията с бежанците, предаде БНР в понеделник.

“Германия иска да помогне. Но това не е предизвикателство само за Германия, то е за цяла Европа”, заяви Меркел в Лайпциг. “Европа трябва да действа заедно и да поеме отговорността. Германия не може да се нагърби с тази задача сама”, посочи тя.

Канцлерът подчерта, че Германия иска да предложи убежище на тези, които се нуждаят от него, но онези, които идват по други причини, например икономически, нямат перспективи да останат.

“Ние сме голяма страна, ние сме силна страна. Но да се смята, че ние сами можем да решим всички социални проблеми на света, не е реалистично”, подчерта още Меркел.

Полша също обяви, че няма да приема икономически имигранти, а само символичен брой бежанци. Премиерът Ева Копач отбеляза, че те ще бъдат много по-малко от 80-те хиляди чеченци, които страната прие през 90-те години.

В интервю за днешното издание на ежедневника "Йостерайх" австрийският министър на вътрешните работи Йохана Микъл-Лайтнер заявява, че Австрия ще въведе предоставяне на временно политическо убежище. По думите й, за тази цел са нужни законови промени, по които вече се работи.

От общо около 26-те хиляди бежанци, пристигнали през изминалите дни в Хърватия, убежище е поискала само една жена с деца. Всички останали са пожелали  да продължат към Германия. Това съобщи хърватският министър на външните работи Весна Пусич. Според нея  по време на предстоящите срещи за миграционната криза в Европейския съюз ще се търси ефективен начин за сътрудничество с Турция, така че да ѝ се помогне да се справи с вълната от бежанци, която вече обхваща цяла Европа.

Над 5000 чешки военнослужещи може да бъдат изпратени за усилване на охраната на границите на страната и за обезпечаване на сигурността в бежанските лагери в Европа и Близкия изток. Това заяви в интервю за местна телевизия чешкият министър на отбраната Мартин Стропницки. Той се обяви също за създаване на голям бежански лагер на унгарска територия близо до границата със Сърбия.

Междувременно, позовавайки се на РИА „Новоси“ БГНЕС съобщава, че Унгария издига втора редица от ограда с бодлива тел по границата си. До граничното селище Беребен са вкопани стълбове, по които се опъва бодлива тел. Същото се прави и покрай селищата Олд и Илочка – именно покрай тези три селища преминава нелегалния бежански поток. Там също бяха вкопани стълбове с 4-метрова височина, след като започна опъването на втора редица ограда от бодлива тел. Това се извършва от военни части. В края на миналата седмица Будапеща обяви, че и издигнала първата редица от бодлива тел до границата с Хърватия.