Двуметров сом уловиха майстори на въдицата край село Карлуково. Петко Пенчев и Красимир Колев от Роман от дълги години се занимават с риболов, като това не е първият им голям улов. За втори път те успяват да хванат в река Искър гигантска риба, която е с размерите на висок човек, пише "България днес".

"Сома го уловихме при село Карлуково миналия месец. Хванахме го на жива стръв, на каракуда. Той бе с дължина 1,93 и тежеше 48 килограма", разказа пред вестника Петко.

Предишният гигант бил хванат точно преди година, когато двамата приятели отново се отчели с рекорден улов. Тогава те се похвалили със сом, който имал същите килограми като сегашния. Допреди този богат улов хващали и други едри сомове, но не повече от 15-20 килограма.

"Въдицата, която използваме, е със специално влакно за сом, затова е и достатъчно здрава за подобен улов. Затова и по принцип ходим двамата с моя приятел Красимир, защото сам е трудно да извадиш такава риба, дори невъзможно. Големината е на голям човек все пак", разказва още Петко.

След като двамата мъже успели да извадят чудовището, дълго се чудели как да го превозят до вкъщи. Със себе си имали бидони, в които поставяли улова, но нямали нищо подходящо за пренасянето на гиганта. Накрая го метнали в багажника.

"Трудно се чисти след такова нещо колата, тъй като сомът има една специфична слуз, която е много гадна. Когато уловим такава риба, не я ядем. Даваме я в рибарник. Така се случи и с този сом. Пътят от мястото, където го хванахме, до Роман е около 30 минути. Той още бе жив, като стигнахме там. В Роман имаме едно рибарниче, занесохме го и го пуснахме в него, не го убихме. Обикновено идват хора и ги взимат, сигурно за рибарници", разказва съдбата на гигантския сом Петко.

Хобито на двамата мъже е от години. И двамата са категорични, че такива риби се ловят най-добре нощем или късно вечер.

"Сомът е активен през нощта. Той е хищник и тогава се храни, затова и се ходи на лов късно вечер. Но всеки път ги оставяме да си живеят", разказва още мъжът.