Нито тогава, нито сега съм имал проблем с отделно лице. Както тогава, така и сега, аз винаги имам проблем с определена политика, а не с отделното лице, което я провежда. Физическите лица не ме интересуват. Това каза в интервю за bTV българският журналист и дисидент Владимир Костов по повод покушението организирано срещу него във времето на социализма.

Малко известна е една случка от живота на Костов, която мнозина определят като достойна за филмов сценарии. Дни преди знаковото покушение над Георги Марков, който е убит с рицин, изстрелян от устройство, маскирано като чадър, Владимир Костов е бил прострелян с подобна капсула с отрова. За разлика от Марков той оцелява, което прави историята му почти невероятна.

Костов коментира, че не оправдава човека, извършил атентата над него, но и отказва да го съди.

Той разкри, че никога не е получавал предупреждение, че е „осъден на смърт”. Въпреки това Владимир Костов е бил наясно, че трябва да очаква нещо подобно, след като е отказал на Държавна сигурност да поднови работата си за тях, във времето след като напуска България.

По думите на му, никой няма логично обяснение защо е оцелял. Според един руски журналист - Аркади В., хората, определяли дозата на рицина при покушението на Костов са допуснали грешка в изчисленията и това му е спасило живота. Един от агентите в Скотланд Ярд, който работил по случая, споделил, че „Нищо друго не мога да Ви каза освен, че имате някой до коляното на Господ горе, който се грижи за Вас”.

Владимир Костов разкри, че никои чужди разузнавателни служби не са се опитали да го „превербуват” след като напуска България. Той изрази мнение, че причината за тази липса на интерес е била предопределен от начина, по който напуска страната. Той публично разкрива, че е бил служител на Държавна сигурност.