Бившият премиер на Гърция Алексис Ципрас празнува поредна победа за една година, неговата партия Сириза убедително победи на предсрочните парламентарни избори, изпреварвайки консервативната „Нова демокрация“ с няколко процента разлика. До последно преди вота разликата между двете партии беше в рамките на статистическата грешка.
Лидерът на „Нова демокрация“ и бивш председател на парламента Вангелис Меймаракис вече поздрави Ципрас с победата, а на площад Синтагма пред парламента в центъра на Атина поддръжниците на Ципрас празнуват.
Повод за радост има. Макар Ципрас да не получи мнозинство в 300-местния парламент, той има всички шансове за сформиране на правителство.
В парламента влиза и техния коалиционен партньор, националистическата партия „Независими гърци“ на Панос Каменос. Заедно те могат да формират коалиционен кабинет. По предварителни данни Ципрас ще има в парламента 145 депутати, Каменос 10, а за прокарването на закони са нужни 151 гласа.
Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос ще връчи на лидера на Сириза Алексис Ципрас мандат за сформиране на правителство в понеделник. Според източници в президентския дворец, ако Ципрас вече е готов с правителството, то тогава е възможно да положи клетва в понеделник вечер или във вторник сутрин. 

Сириза запази преднината си от близо 7% пред „Нова демокрация“ след обработени 99,44% от вота в Гърция 
Публикуваните от Министерство на вътрешните работи на Гърция официални данни от хода на преброяването на гласовете от провелите се в неделя предсрочни парламентарни избори показват, че при обработени 99,44% от гласовете лявата партия на Алексис Ципрас, Сириза, получава 35,47%, дясната опозиционна партия „Нова демокрация“ има 28,09% подкрепа, „Нова зора“ 6,99%, ПАСОК 6,28 %, Комунистическата партия 5,55%, партия „То Потами“ (Реката) 4,09 %, „Независими гърци“ 3,69% и Съюз на центристите 3,43% от вота. 
С тези резултати Сириза ще вкара в парламента 145 депутати, „Нова демокрация“ - 75, „Нова зора“ – 18, ПАСОК – 17, Комунистическата партия - 15, партия „То Потами“ - 15, „Независими гърци“ 10 и Съюз на центристите 9.
Избирателната активност на тези избори е била 56,55 %, а невалидните пуснати бюлетини 2,42 %. 

The Times: Уморените избиратели дадоха на Алексис Ципрас нов мандат 
Алексис Ципрас беше върнат на власт вчера от изтощените гръцки избиратели, които му дадоха нов мандат да приложи тежките реформи, поискани от кредиторите на страната, съобщава вестник The Times. Левият лидер спечели рискувайки със свикването на втори предсрочни парламентарни избори тази година, след като предизвика разцепването на неговата партия Сириза съгласявайки се с прилагането на исканите от ЕС мерки. 
Сириза получи около 35% от вота, което е приблизително същия процент, който получи и при гласуването през януари. Партията ще спечели около 145 депутатски места, или с шест по-малко от досегашните. 

„Взгляд“: Бившите съратници на Ципрас прогнозират катастрофа за Гърция
Коалицията на Сириза ще доведе Гърция до катастрофа, заяви бившият съратник на Алексис Ципрас Панайотис Лафазанис, който е лидер на партия „Народно единство“, пише руският вестник „Взгляд“.
Лафазанис изрази също разочарование, че неговата партия не е преодоляла бариерата от 3% в парламентарните избори, но изрази готовност да продължи борбата.
Целта на „Народно единство“ е изход от меморандумите с кредиторите и, ако е необходимо, изход от еврозоната.
Той каза по-рано, че неговата партия, която беше създадена само преди месец, разчита на добър резултат.

РИА Новости: Испанските леви партии поздравиха Алексис Цирпас с победата на изборите
Испанските леви партии „Обединени леви“ и Подемос поздравиха Алексис Цирпас с победата на неговата партия Сириза на предсрочните парламентарни избори в Гърция, предаде РИА Новости.
„Гърците ясно заявяват кого искат да видят на премиерския пост. Поздравявам те, Алексис Ципрас. Дръж се приятелю“, написа в „Туитър“ лидерът на Подемос Пабло Иглесиас.
Друг политик от Подемос, Иниго Арехон също пожела успех на Ципрас. „Гръцкият народ възнагради за смелостта и демократичното мъжество. Късмет, Алексис Ципрас. Трета победа над тройката. Ние идваме“, написа той в своя „Туитър“.
„В Гърция с преднина побеждава Сириза. Поздравявам Алексис Ципрас и Ставрос Карагунис. Ще работим заедно в Испания да помогнем да променим нашата Европа“, е поздравът на лидера на „Обединени леви" Алберто Гарзон. 

Алексис Ципрас: Това не е победа на Сириза, а победа на гръцкия народ 
Гръцкият народ даде на Сириза четиригодишен мандат. Това каза пред избиратели лидерът на партията Алексис Ципрас на митинг по повод изборната победа, предаде ТАСС.
„Сириза получи чист мандат за четири години. Това не е победа на Сириза, това е победа на народа на нашата страна“, каза той. „Утре ще запретнем ръкави и ще продължим да работим за равноправна и силна Гърция“, подчерта Ципрас. 

Йерун Диселблум: Готов съм да работя с новите гръцки власти за прилагането на реформите 
Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум поздрави новоизбрания премиер на Гърция Алексис Ципрас със спечелването на предсрочните избори в неделя и каза, че очаква да работи с Атина за продължаване на реформите, предаде Reuters. 
„Готов съм да работя с гръцките власти за продължаване съдействието на Гърция в усилията ѝ за амбициозни промени“, съобщи той в „Туитър“. Диселблум допълва, че очаква бързото сформиране на ново правителство със силен мандат за продължаване прилагането на гръцката спасителна програма. 

AFP: Алексис Ципрас потвърди, че ще сформира коалиция с „Независими гърци“ 
Новоизбраният премиер на Гърция Алексис Ципрас потвърди, че отново ще сформира коалиция с националистическата партия „Независими гърци“ след спечелването на предсрочните парламентарни избори, предаде AFP.
„Заедно ние ще продължим борбата, която започнахме преди седем месеца“, каза Ципрас на митинг по повод победата, след като лидерът на националистите Панос Каменос се изскочи на трибуната и го прегърна.

ТАСС: Гръцкият президент ще връчи днес мандат за съставяне на правителство на Алексис Ципрас
Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос ще връчи на лидера на СИРИЗА Алексис Ципрас мандат за сформиране на правителство днес. Това съобщиха източници в президентския дворец, цитирани от ТАСС. Според тях, ако Ципрас вече е готов с правителството, то тогава е възможно да положи клетва в понеделник вечер или във вторник сутрин.
СИРИЗА и техният бивш коалиционен партньор - десноцентристката партия „Независими гърци“ на Панос Каменос, заедно ще имат 155 депутати в парламента, които ще им позволят отново да образуват самостоятелно правителство. За да състави такова, управляващата коалиция се нуждае от абсолютно мнозинство от най-малко 151 депутати в 300-местния еднокамарен парламент.
„От утре сутринта с Алексис Ципрас ще пристъпим към формиране на правителство, което в бъдеще ще изведе страната от меморандуми с кредиторите и ще осигури икономическото ѝ развитие“, каза Каменос.

Сириза печели изборите в Гърция (ОБЗОР) 
Бившият премиер на Гърция Алексис Ципрас празнува трета победа за тази година, неговата партия „Коалиция на радикалните леви сили – Сириза“ убедително победи на предсрочните парламентарни избори, изпреварвайки консервативната „Нова демокрация“ с повече от 7%.
До последно преди вота разликата между двете партии беше в рамките на статистическата грешка.
Гръцкият ляв лидер Алексис Ципрас съобщи след спечелването на нов мандат, че правителството му и страната ги очакват „тежка работа и борба“, след като спечели нов мандат на предсрочните парламентарни избори.
„Пред нас е път от тежка работа и борба“, съобщи Ципрас в своя „Туитър“.
Лидерът на националистите от партия „Независими гърци“ Панос Каменос обяви, че лявата партия на Алексис Ципрас ще сформира коалиционно правителство с него.
„С Алексис Ципрас като премиер, ние ще сформиране правителство, което ще изведе Гърция от строгите икономии“, каза Каменос в телевизионно обръщение, след като беше потвърдена изборната победа на Сириза. Каменос каза още в неделя вечерта, че в понеделник сутринта ще започне да обсъжда с Ципрас сформирането на новото правителство на Гърция. Частичните резултати от вота показват, че СИРИЗА ще получи около 145 места в парламента, а „Независими гърци“ 10 места.
Поддръжниците на Алексис Ципрас и СИРИЗА празнуват изборната победа в центъра на Атина, телевизия ERT показва на живо как на площад Синтагма радостни хора танцуват, пеят и размахват знамена.
Представител на Сириза съобщи, че партията ще реализира достигнатите договорености с кредиторите на страната.
„Това ще бъде правителство със силно парламентарно мнозинство, което ще реализира обещаната програма. То ще продължи сложните преговори с кредиторите с разбирането, че това е началото на битката“, заявява Олга Геровасили, коментирайки как ще се прилага споразумението с кредиторите.
Лидерът на дясната партия „Нова демокрация“ Евангелос Меймаракис призна загубата си на предсрочните парламентарни избори.
„Поздравявам Ципрас с победата“, каза Меймаракис пред репортери. „Изглежда гражданите не са си променили мнението“, добави той.
Ципрас вече получи и първите поздравления от европейски лидери.
Френският президент Франсоа Оланд заяви, че резултатът от гръцките избори представлява „значителен“ успех за преизбрания премиер Алексис Ципрас и обеща да посети Атина скоро.
„Гърция ще има период на стабилност със солидно мнозинство“, каза Оланд пред репортери.
Председателят на европейския парламент Мартин Шулц призова за „солидно“ правителство.
„Току що поздравих Ципрас за победата на Сириза на изборите в Гърция. Сега е бързо нужно готово солидно правителство“, съобщи Шулц.

РИА Новости: Сириза празнува трета победа
Бившият премиер на Гърция Алексис Ципрас празнува трета победа за тази година, неговата партия „Коалиция на радикалните леви сили – Сириза“ убедително победи на предсрочните парламентарни избори, изпреварвайки консервативната „Нова демокрация“ с повече от 7%, предаде РИА Новости. До последно преди вота разликата между двете партии беше в рамките на статистическата грешка.
Лидерът на „Нова демокрация“ и бивш председател на парламента Вангелис Меймаракис вече поздрави Ципрас с победата, а на площад Синтагма пред парламента в центъра на Атина поддръжниците на Ципрас празнуват.
Повод за радост има. Макар Ципрас да не получи мнозинство в 300-местния парламент, той има всички шансове за сформиране на правителство.
В парламента влиза и техния коалиционен партньор, националистическата партия „Независими гърци“ на Панос Каменос. Заедно те могат да формират коалиционен кабинет без да се нуждаят от помощта от други партии, с които и Ципрас, и Каменос имат сериозни разногласия.
По предварителни данни Ципрас ще има в парламента 144 депутати, а Каменос 9, но за прокарването на закони са нужни 151 гласа.

След обработени близо 65% от вота в Гърция, Сириза продължава да води пред „Нова демокрация“ с около 7% 
Публикуваните от Министерство на вътрешните работи на Гърция официални данни от хода на преброяването на гласовете от провелите се в неделя предсрочни парламентарни избори показват, че при обработени 64,94% от гласовете лявата Сириза получава 35,44%, дясната „Нова демокрация“ 28,30%, „Нова зора“ 7,05%, ПАСОК 6,4%, Комунистическата партия 5,44%, партия „То Потами“ (Реката) 3,99%, „Независими гърци“ 3,66% и Съюз на центристите 3,38%. 

Reuters: Правителството на Сириза ще реализира достигнатите договорености с кредиторите на Гърция
Представител на партия Сириза, която води на предсрочните парламентарни избори в Гърция според официалните данни, съобщи, че партията ще реализира достигнатите договорености с кредиторите на страната. 
„Това ще бъде правителство със силно парламентарно мнозинство, което ще реализира обещаната програма. То ще продължи сложните преговори с кредиторите с разбирането, че това е началото на битката“, заявява пред агенция Reuters Олга Геровасили, коментирайки как ще се прилага споразумението с кредиторите. 

Панос Каменос: Сириза и „Независими гърци“ ще сформират коалиционно правителство 
Лявата партия Сириза на Алексис Ципрас ще сформира коалиционно правителство с националистите от партия „Независими гърци“, съобщи лидерът им Панос Каменос, предаде AFP. 
„С Алексис Ципрас като премиер, ние ще сформиране правителство, което ще изведе Гърция от строгите икономии“, каза Каменос в телевизионно обръщение, след като беше потвърдена изборната победа на Сириза. 
Каменос каза още в неделя вечерта, че в понеделник сутринта ще започне да обсъжда с Ципрас сформирането на новото правителство в Гърция.

Мартин Шулц: Сега на Гърция е нужно „солидно“ правителство
Председателят на европейския парламент Мартин Шулц призова за „солидно“ правителство, което да бъде бързо сформирано в Гърция, и призова новите власти да са готови да го осигурят, предаде AFP. 
„Току що поздравих Ципрас за победата на Сириза на изборите в Гърция. Сега е бързо нужно готово солидно правителство“, съобщи Шулц в „Туитър“. 

AFP: Франсоа Оланд заяви, че успехът на Ципрас е „значителен“ и скоро ще посети Гърция
Френският президент Франсоа Оланд заяви в неделя, че резултат от гръцките избори представлява „значителен“ успех за преизбрания премиер Алексис Ципрас и обеща да посети Атина скоро, съобщи AFP.
„Гърция ще има период на стабилност със солидно мнозинство“, каза Оланд пред репортери по време на посещението си в Мароко, докато Ципрас празнува победа в гръцките избори с около 35 на сто от гласовете.

To Vima: Алексис Ципрас и Панос Каменос се срещат, за да обсъдят коалиция помежду си 
Лидерът на партия СИРИЗА Алексис Ципрас и ръководителят на „Независими гърци“ Панос Каменос ще се срещнат по-късно тази вечер, за да обсъдят сформирането на коалиционно правителство, съобщи гръцкият вестник To Vima.
Каменос се е отправил към офиса на своята партия и по-късно ще се срещне Ципрас. Източници от „Независими гърци“ предполагат, че двамата лидери ще обявят официално намерението си за сътрудничество още тази вечер.
Въз основа на първите официални оценки от Министерството на вътрешните работи, коалиционното правителство между СИРИЗА и „Независими гърци“ ще има 155 места в парламента.

ERT: Поддръжниците на СИРИЗА празнуват изборната победа в центъра на Атина
Поддръжниците на Алексис Ципрас и СИРИЗА празнуват изборната победа в центъра на Атина, телевизия ERT показва на живо как на площад Синтагма радостни хора танцуват, пеят и размахват знамена. Частичните резултати от вота показват, че СИРИЗА ще получи около 145 места в парламента.
Според предварителни данни, СИРИЗА може да сформира правителство заедно с лявата партия „Независими гърци“, с която вече имаха коалиционен кабинет.

Алексис Ципрас: Гърция я очакват „тежка работа и борба“
Гръцкият ляв лидер Алексис Ципрас съобщи в неделя, че правителството му и страната ги очакват „тежка работа и борба“, след като спечели нов мандат на предсрочните парламентарни избори, предаде AFP.
„Пред нас е път от тежка работа и борба“, съобщи Ципрас в своя „Туитър“, след като партията му води с около седем процента пред дясната „Нова демокрация“.

Официалните частични резултати от изборите в Гърция дават преднина на СИРИЗА
Публикуваните от Министерство на вътрешните работи на Гърция официални данни от хода на преброяването на гласовете от провелите се в неделя предсрочни парламентарни избори показват, че при обработени 37.64% от гласовете СИРИЗА получава 35,46%, „Нова демокрация“ 28,07%, „Нова зора“ 7,17%, ПАСОК 6,4% и Комунистическата партия 5,5%. 

AFP: Лидерът на „Нова демокрация“ призна поражението си на изборите в Гърция
Лидерът на дясната партия „Нова демокрация“ Евангелос Меймаракис призна загубата си на днешните предсрочни парламентарни избори, провели се в Гърция, които бяха спечелени от лидера на лявата партия СИРИЗА Алексис Ципрас, предаде AFP.
„Поздравявам Ципрас с победата“, каза Меймаракис пред репортери. „Изглежда гражданите не са си променили мнението“, добави той. 

ANA: СИРИЗА възнамерява да сформира правителство в следващите три дни
СИРИЗА възнамерява в следващите три дни да създаде ново правителство в Гърция, предаде Athens News Agency.
„В следващите три дни ще имаме правителство“, каза високопоставен представител на партията, коментирайки излезлите предварителни резултати от днешния вот. Според него резултатите все още не отразяват точния състав на новия парламент, но „СИРИЗА“ безспорно води“.
Според резултатите СИРИЗА няма да може да създаде самостоятелно правителство. По-рано лидерът на партията Алексис Ципрас заяви, че е готов да сътрудничи с партия „Независими гърци“ с лидер Панос Каменос.

РИА Новости: Изборите в Гърция приключиха – СИРИЗА печели
В Гърция са приключили предсрочните парламентарни избори. В 19:00 са били затворени избирателните секции в страната. Излезли са предварителни резултати, според които лявата партия СИРИЗА на бившия премиер на страната Алексис Ципрас печели, предаде РИА Новости.
Според предварителните резултати СИРИЗА събира между 30 и 34% от вота, а дясната „Нова демокрация“ – между 28.5 и 32.5%. По-нататък следват крайно дясната "Златна зора" с между 6.5 и 8% от гласовете, Комунистическата партия - 5.5- 7%, ПАСОК - 5.5- 7%, "Потами"- 4 - 5.5%, "Независими гърци" - 3-4%, "Народно единство - 2.5 - 3.5%.
Изборите започнаха в седем часа сутринта. Според наблюдателите избирателната активност е била ниска по гръцките стандарти – малко под 60%.
Това са третите избори в страната от началото на годината.