Военните операции на Владимир Путин напрегнаха до краен предел силите на руската армия, пише „Форбс”. След като повечето от военните подразделения бяха ангажирани досега в района на границата с Украйна, сега повечето от тях ще трябва да се преориентират за увеличаващата се поддръжка на сирийския президент Башар Асад.Така Владимир Путин дава сериозна заявка да участва активно в политическото регулиране след приключване на конфликта в Близкия Изток. Това обаче няма как да не доведе до съкращаване на военните операции в двете самопровъзгласили се републики – ДНР и ЛНР.

Според изданието, планът на руския президент за създаване на Велика Русия е провален. Сега той иска само едно – да премине от военни действия към дипломатически преговори и да върне Донбас в състава на Украйна.

Има обаче и друго тълкуване на новите действия на Путин в Сирия- възможно е той да търси съюз с ЕС и САЩ за да бъде ликвидирана Ислямска държава, а в замяна да получи отстъпки в Източна Украйна.

Що се отнася до отношенията на Москва с Донецк и Луганск, налице са сериозни различия в мненията. Русия иска тези територии да остават украински, за да си няма повече проблеми със санкциите, но държи да запази правото си на вето по икономическите и политически проблеми в двете самопровъзгласили се републики.

В същото време двете ръководства държат да се присъединят към Русия или да обявят независимост от Киев. Вероятно за да потуши тези различия, Путин ще се освободи от несъгласните с неговото мнение до 2 октомври, когато започват преговорите за „Минск-2”.