При ремонти по пътищата и събиране на почивни дни в България винаги се получават задръствания, нещата се усложняват при ремонти. Това каза в студиото на Нова телевизия Любка Маринова, представител на Асоциацията на пострадалите от катастрофи и бивш говорител на КАТ.Според нея, българите трябва да се научат да пътуват при натоварен трафик и да тръгват по-рано към своята цел, а не да избират най-натоварения час за излизане от София. „Работа на АПИ и КАТ е да осигурят обиколни маршрути за пътуване в участъците, където се очаква засилен трафик”, смята Маринова.

Тя съобщи, че загиналите по пътищата на България се увеличават в геометрична прогресия и до момента са с 24% над жертвите на войната по пътя от миналата година. „Не можем да продължаваме така, нарушенията стават прекомерно много. Днес на идване към телевизията автомобил премина на червен светофар пред очите ни, повечето водачи съвсем са спрели да използват мигач”, каза още бившата говорителка на КАТ.

Според инж. Лазар Лазаров, шеф на Агенция „Пътна инфраструктура” задръстванията по АМ „Струма” преди два дни са заради масовото напускане на столицата от коли в посока Гърция. Той смята, че до завършването изцяло на магистралата, това ще се повтаря при всеки празник. „Е-79 е с изчерпани възможности за преминаване на автомобили, няма как да увеличим неговата пропусквателна способност”, каза Лазаров.

Единствената мярка, която може да се предприеме в участъците, където текат ремонти е да се осигурят две ленти в посока София при завръщането на софиянци.