Нивото на северната полярна шапка е достигнало до една от най-ниските си стойности през това лято, съобщиха американски учени, цитирани от "Асошиейтед прес". Националният център за снегове и ледове в САЩ обяви, че измерената миналата седмица площ на леда в Арктика е намаляла до 4.4 милиона кв. км, което с 622 000 кв. км по-малко в сравнение с миналата година.

"Ледът продължава да намалява, което е нормално предвид непрекъснато повишаващите се температури в Северната полярна област", заяви Джулиън Строув от центъра.

Площта на полярната шапка непрекъснато се свива през лятото, откакто са въведени сателитни наблюдения и измервания през 1979 г. Отчетените нива сега са четвъртите най-ниски в историята.

Според учените промените в климата са довели до трайна тенденция в намаляването на северната полярна шапка. Така например за периода 1979 - 1983 г. ледът през лятото е заемал средна площ от 7.15 милиона кв. км, докато средната стойност през последните години е 4.45 милиона кв. км, което представлява спад с 38%.

Според Строув това означава, че ледът в Арктика не се възстановява въпреки твърденията на учените, които оспорват теориите за промените в климата. Нещо повече - компютърните симулации показват, че ако глобалното затопляне продължи със същите темпове, към 2040 г. северната полярна шапка ще изчезне напълно през лятото.

Топенето на ледовете има директни последствия не само за животни като полярните мечки и тюлените, но и за моряците. Освен това то може да донесе трайни промени върху климата в средните географски ширини.