Днес имаме 111 души, разположени на различни места на българо-турската, българо-гръцката и българо-македонската граница. Процесите са динамични, сменят характера си и посоката на бежанците непрекъснато се променя. Това каза пред бТВ министърът на отбраната Николай Ненчев.

Ние имаме информация, че към момента е относително спокойно. Не се налага особено присъствие, но ако се наложи, ние можем да реагираме за няколко часа, подчерта Ненчев. Той допълни, че за изминалото денонощие 30 души не са били допуснати през границата, а около 100 са били задържани.

Във връзка с мнението на президента Плевнелиев, че армията на границата ще бъде дипломатически скандал, Ненчев коментира, че те изпращат армията, за да осигурят логистична поддръжка. Ние оказваме логистична подкрепа и подкрепа на МВР, и в частност на Гранична полиция. Не би следвало да има дипломатически скандал, защото ние имаме различни функции. Тези хора на границата имат задължение да поддържат и граничното съоръжение, макар и да нямат нищо общо с това, добави Ненчев.

„Много ясно съм разпоредил кога и при какви случаи могат военните да ползват оръжие на границата - в случай на неизбежна отбрана и то не говорим за използване на оръжие, колкото за използване на сила по-скоро”, добави Ненчев.

По принцип армията ни разполага с високопроходима техника, която в случая е много полезна. Когато говорим за насилие, винаги съм особено предпазлив и чувствителен. Когато масови групи от хора преминават границата е изключително опасно, защото ние не знаем какви са тези хора, кои са. Затова може да се наложи по-строг граничен контрол. всички преминаващи през пунктовете трябва да бъдат проверени, подчерта военният министър.

Запитан има ли информация, че на наша територия са проникнали терористи, Ненчев отговори, че за момента не би искал да коментира такава тема. „Нямаме такава информация. Разтревожен съм, защото все пак това е възможно”, каза още Ненчев.