Най-известният командир на ислямска държа Омар ел-Шишани е бил обучаван от американските командоси. 29-годишният ел-Шишани е от чеченско-грузински произход, съобщава „Бизнес инсайдър“. Истинското му име е Таркан Батирашвили.

Неговата майка е чеченка, и той е лесно разпознаваем заради рижавата си брада. Ел-Шишани си извоюва славата на най-големия герой при бойните успехи на Ислямска държава. Появи се върху американските хамъри, които джихадистите плениха от иракската армия при превземането на гр. Мосул. С такава машина пристигна и в Сириея. Ел-Шишани, за чиято смърт непрекъснато се съобщава, на практика води успешни военни операции за ИД в цяла Сирия. Той ръководи и част от акциите в западната част на Ирак, при които ислямистите достигнаха само на десетина километра от Багдад.

„Бизнес инсайъдър“ подчертава, че тези военни успехи не се дължат само на вродения талант на ел-Шишани , който дълги години участва във война срещу руснаците – първо като чеченски терорист, но след това и като редовен войник в грузинската армия. В продължение на 4 г. - от 2006 до 2010 г., военната част, в която се е числял ел-Шишани, минава на специално военно обучение при американски специални части. „Той беше съвършен войник за своята възраст и всеки знаеше, че той е звезда. Ние бяхме много добре обучени от американските военни части и там той бе ученика за пример“, казва американски бивш военен, който се е сражавал рамо до рамо с ел-Шишани в грузинската армия. „Много добре го обучихме, и по този въпрос имахме пълната подкрепа от Америка. Всъщност единствената причина да не се сражава в Ирак на страната на американците е, защото той ни беше необходим в Грузия“, казва официален грузински представител от министерство на отбраната. И пояснява, че става въпрос за руско-грузинската война от 2008 г. Ел-Шишани, в крайна сметка, изпада в немилост, задържан е и престоява 15 месеца в затвора в Грузия за незаконно притежание на оръжие. През 2012 г., след излежаване на присъдата, напуска Грузия и през Турция отива в Сирия.