Открити са предпоставки за възникване на ефекта Ел Ниньо, съобщи в пореден доклад група американски специалисти от центъра за климатично прогнозиране.

Ел Ниньо е метеорологично явление, което се характеризира с аномално няграване на повърхностния слой на водата в екваториалната част на Тихия океан.

Големите наводнения в бразилския щат Рио де Жанейро в началото на 2011 година , доказано са свързани с последиците от Ел Ниньо.

В доклада се отбелязва малката вероятност от възникване на Ел Ниньо през предстоящата пролет (в Северното полукълбо, бел.ред.), но измененията на температурата "предвещават прегряване в близките месеци". Предишният доклад не съдържаше подобни прогнози за лятото на 2014 година.

Най-силните фази на явлението Ел Ниньо (El Niño, от исп. - малкото момче, бел.ред.) заплашват с разрушителни наводнения на американските континенти и създават засуха в Австралия и страните от Южна Азия, съобщава ИТАР-ТАСС.

Според информация в открити източници Ел Ниньо (El Niño) и Ла Ниня (La Niña -от исп. "малкото момиче") са температурни колебания в тропическата част на Тихия океан с голямо въздействие. Те са основен белег на глобалния феномен ЕНЮК (Ел Ниньо-Южно колебание). Въздействието им върху климата в южното полукълбо е чувствително. Ролята им за глобалното затопляне или застудяване обаче все още се проучва.