Стойността на винетните такси се очаква да бъде запазена,обяви по БНР председателят на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров. Леките автомобили ще продължат да бъдат на изминато време, т.е. ползването на пътища ще бъде по винетната система. Всичките ползватели на системата обаче ще бъдат облекчени. Вече ще има електронна винетка. Шофьорите ще могат да я закупуват по електронен път и по предните им стъкла няма да има хартиени стикери.

Лазаров отбеляза, че оперирането на база ТОЛ е много по-сложно, отколкото при товарните автомобили.

Добрият опит по отношение на заплащането на пътните такси е от значение за България, тъй като предстои през 2017 г. да се въведе заплащане за изминато разстояние за товарните автомобили, коментира шефът на Пътната агенция.

Той каза още, че са стартирали процедурите по започване на строителството на участъка от Видин до Монтана, който е довеждащ до Дунав мост 2. За другата невралгична отсечка – Русе – Велико Търново вече имало процедура за изработване на технически проект. Ще се работи и по направлението на пътя към Калотина.

От Пътната агенция се надяват участъците от българска и сръбска страна да бъдат пуснати по едно и също време.

Междувременно регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че приоритет на правителството е до 2020 г. да бъде завършен автомагистрален пръстен, включващ аутобаните „Хемус”, „Черно море” и „Калотина”. След края на настоящия програмен период няма да бъдат отпускани европейски средства за пътища и тяхното изграждане трябва да бъде финансирано чрез публично-частно партньорство.

По думите й в рамките на двата мандата на правителствата с премиер Бойко Борисов в експлоатация ще бъдат пуснати над 300 км нови магистрали и ще се рехабилитират над 2 000 км пътища от първи, втори и трети клас.

С екипа на Световната банка се работи за въвеждане на електронна система за заплащане на пътните такси, която да замени винетките. По този начин най-много ще плащат шофьорите, пътуващи най-много, каза още Павлова.