Ще обърнем специално внимание на развитието на транспортната инфраструктура в Северна България. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на срещата на министрите по пътна инфраструктура, която се провежда край Варна, предаде „Фокус”.

Министър Павлова посочи, че имат 3 сценария за инвестиционна политика за развитие на транспортната инфраструктура. При политиката за устойчиво развитие целяща подобрение на текущото издание за развитие на трасетата на Международните транспортни коридори в бюджет 2014-20202 г. са предвидени 20 млрд. лв. за запазване на текущото състояние на пътищата и развитието на основните трасета в България в същия бюджет са предвидени около 13 млрд. лв.

При политиката за фискални ограничения, чиито ефект ще е запазване на статуквото с частично развитие на Международните транспортни коридори в бюджет 2014-2020 г. са предвидени 9 млрд. лв. министър Павлова допълни още, че в България към момента магистралите съставляват само 3% от общата дължина на пътната мрежа – 605 км.
15% са пътищата клас 1 – 3 000 км, 20% пътища клас 2 – 4 000 км. Общата дължина на Републиканската пътна мрежа, която е в експлоатация е около 20 000 км.

Лиляна Павлова припомни, че в страната се изграждат едни от основните транспортни отсечки АМ „Струма” и „Марица”, Северната скоростна тангента на София, обходите на градовете Враца, Монтана и Габрово и др. Тя допълни, че правителството ще продължи да модернизира начина чрез преброяване на МПС-та, които се движат по пътищата с закупуването на над 200 преброителни камери.